Yrkesutbildning

Grundutbildning i psykoterapi med psykodynamisk inriktning – steg-1 PDT

Sverigehälsan, i Malmö (+1 orter)
Längd
4 terminer
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
Ibland
Pris
111 600 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
19 januari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
4 terminer
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
Ibland
Pris
111 600 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
19 januari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

En grundläggande psykoterapiutbildning med psykodynamisk inriktning under fyra terminer på Sverigehälsan i Malmö samarbete med Psykologcentrum. För dig som vill fördjupa din professionella kompetens med psykoterapeutiska metoder eller fortsätta till den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi. Utbildningen är också godkänd som en del av specialistutbildningen för läkare. Vi utfärdar inte högskolepoäng men utbildningen motsvarar en grundutbildning för dig som vill söka vidare till den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi, under förutsättning att övriga behörighetskrav uppfylls.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 januari, 2024

 • Distans med träffar
 • Malmö

Undervisningsform

Utbildningens huvudmoment är

 • Teoriundervisning
 • Egen psykoterapi
 • Eget klientarbete
 • Handledning

Den teoretiska undervisningen består av obligatoriska föreläsningar, lärarledda seminarier, övningar och diskussioner i mindre grupper. Undervisning sker med en utbildningsdag varannan vecka och är förlagd till fredagar under ojämna veckor.

Utbildningen är uppdelad i delkurser där olika lärare ansvarar för respektive delkurs. Våra lärare har lång klinisk erfarenhet och undervisningsvana inom sitt ämnesområde. Du förutsätts läsa in litteraturen parallellt med undervisningen och aktivt diskutera och redovisa denna.

Handledning och klientarbete ingår i utbildningen från och med slutet av termin 1. Du också genomgå egen psykoterapi innan utbildningens slut.

Målsättning

Utbildningens mål Utbildningens mål är att du efter genomförd utbildning ska kunna tillämpa redskap för att främja psykisk hälsa och personlig utveckling. Efter genomförd utbildning kan du: - bedriva psykoterapi under handledning, - medverka i behandlingsprogram på institutioner som bedriver psykoterapeutisk verksamhet, - tillämpa ett psykoterapeutiskt arbetssätt i ditt yrke, - bidra till utformningen av psykosociala åtgärder och - utföra behandlingsinsatser vid stress, trauman, kriser och psykisk ohälsa. Utbildningen främjar därtill din personliga utveckling där närvaro, äkthet, självreflektion och empati är betydelsefulla delar

Utbildningens innehåll

Teoriundervisningen omfattar 280 timmar och behandlar flera ämnesområden uppdelade på kurser som examineras var för sig.

Följande ämnesområden ingår i de 

 • Utvecklingspsykologi
 • Psykopatologi ur psykodynamiskt perspektiv
 • Psykoterapeutisk teori och metod
 • Vetenskapsteori och etik
 • Psykodynamisk kunskapsteori och objektrelationsteori
 • Utrednings- och samtalsmetodik
 • Kristeori och krisbemötande
 • Korttidsterapi
 • Gruppteori
 • Fördjupningsseminarie

Om kursledaren

Utbildningen görs i samarbete med Psykologcentrum i Malmö under ledning av av Karna Andersson. Karna är leg. psykolog och leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi med inriktning på psykodynamisk psykoterapi, handledare och auktoriserad existentiell psykoterapeut. Hon är verksam på Psykologcentrum i Malmö där hon arbetar som psykoterapeut, handledare och utbildare. Hon undervisar på utbildningen tillsammans med en rad erfarna pedagoger med fast förankring i praktiskt arbete.

Så ansöker du

Behörighet

För att antas till utbildningen behöver du uppfylla följande krav:

 • Grundläggande behörighet för högskolestudier samt goda kunskaper i engelska enligt betyg från gymnasieskola eller motsvarande.
 • Utbildning i och praktisk erfarenhet inom ett människovårdande eller psykosocialt yrke. I yrkesutbildningen ska minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik eller psykiatri ha ingått. Studier kan även ha bedrivits i ett beteendevetenskapligt ämne motsvarande en termins heltidsstudier på universitet eller högskola. Alternativt ska du ha tillgodogjort sig motsvarande kunskaper på annat sätt.
 • I den yrkesutövning som löper parallellt med utbildningen ska en väsentlig del bestå av människovårdande kontakter eller behandlande arbetsuppgifter.

Urval

I urvalet bland behöriga sökande görs en samlad bedömning av teoretisk utbildning, yrkesbakgrund, nuvarande yrkesverksamhet, egenterapi och personlig motivering för att genomgå utbildningen. Intervjuer kompletterar antagningen. Antagning sker efter intervju.

Kostnader

Avgift per termin är 27 900 kr inkl. moms. Kostnad för grupphandledning tillkommer med 75 000 inkl. moms fördelat på tre terminer. Total kostnad för fyra terminer är alltså 111 600 kr inkl. moms samt 75 000 kr inkl. moms i kostnader för grupphandledning. Individuell handledning kan ske med godkännande av kursledningen. Kostnad för kurslitteratur tillkommer och beräknas till ca. 1 400 kr per termin.

Fortsatta studier

Utbildningen uppfyller kraven som grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi (tidigare Steg-2) under förutsättning att övriga behörighetskrav uppfylls. Sverigehälsan som privat utbildningsanordnare kan dock inte utfärda högskolepoäng. Men utbildningens omfattning beräknas motsvara 60 högskolepoäng. Utbildningen är också godkänd som en del av specialistutbildningen för läkare.

Reportage

Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare

Sverigehälsan

Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.

På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.

Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Grundutbildning i psykoterapi med psykodynamisk inriktning – steg-1 PDT

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Dan Ocklind, ST-läkare psykiatri
15 nov 2021
Väldigt glad att jag valde pdt

Utvecklande och berikande både på ett professionellt plan och på det personliga på ett sätt jag inte väntat mig.

5/5
Ágúst Ibsen
11 nov 2021
Utmärkt!

Motsvarade mina förväntningar helt. Enorm utveckling av kunskap genom samarbete med en väldigt engagerad grupp.

4/5
A1
08 nov 2021
A1
Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Highlights