Visar 1-20 av 43 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 43 träffar
1
2
3

yrkesutbildning inom psykologi

Vad innebär psykologi?

Psykologi handlar om tankar och känslor. Det är läran om själslivet och vetenskap om de psykiska processerna som innefattar människans beteende, tankar, känslor och samspel med andra människor. Psykologiska insikter kan därför leda till en bättre förståelse för sig själv och de djupare orsakerna till glädje och sorg. Bakomliggande orsaker till mänskligt beteende är vanligt att studera inom psykologin.

Ett stort intresse för människor

Det är viktigt att du har ett intresse för människor och vara beredd på att möta människor som har det svårt. Det är också viktigt att hålla din egen person och livssituation utanför så att du kan lämna jobbet på just jobbet och inte ta med det hem.

Yrkesutbildningar inom psykologi

Det finns många olika inriktningar att välja mellan när det gäller yrkesutbildningar inom psykologi. Under studierna får du bland annat lära dig att förstå människor utifrån olika psykologiska infallsvinklar. Du kommer att bli introducerad för olika inriktningar inom psykologin som till exempel kognitiv-, utvecklings- och personlighetspsykologi.

En yrkesutbildning inom psykologi kan vara med olika inriktningar, olika längd och kosta olika mycket. Det beror helt enkelt på vilken utbildning du vill läsa.

Att arbeta som psykolog

Som psykolog kan du att arbeta både med enskilda individer och med grupper. Du kommer att arbeta med att behandla och förebygga psykiska problem och sjukdomar. Att stödja, vägleda, coacha och motivera ingår i dina arbetsuppgifter. En psykologs arbete sker ofta med en nära kontakt med anhöriga och andra yrkesgrupper inom vården. Att vara bra på att beskriva bedömningar och arbetssätt är därför viktigt. Arbetet kan också innebära rådgivning inom personalfrågor, arbetsplatsfrågor, produktdesign, marknadsföring eller terapi.

Som psykolog kan du också arbeta med att forska inom områden som neuropsykologi, mänskligt beteende, personlighetsutveckling eller artificiell intelligens.

Efter dina studier

Beroende på vilken inriktning din utbildning har haft kan arbetslivet efter studierna se olika ut. Några arbetsplatser du kan ha är till exempel inom:

  • Kriminalvården
  • Psykiatrin
  • Sjukhus
  • Skolor
  • Företag och organisationer
  • Socialtjänsten
  • Arbetsförmedlingen
  • Försvaret
  • Idrottsvärlden

Lycka till med dina studier!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in