Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Studentums frågor och svar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta tid för oss att svara. Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du kan även göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.


  Behörighet och betyg

 • Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

  Om du vill plugga upp gymnasieämnen är det vuxenutbildningen i din hemkommun du ska kontakta (komvux). Be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du stöd och hjälp med information och ansökan. Om du redan har läst en kurs som du vill höja betyget i så kan du göra en prövning. Kontakta Komvux i din kommun om du vill göra en prövning.

 • Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

  Vi får frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar eller en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.

 • Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

  För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Universitet- och högskolerådet, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

 • Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

  Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Universitet- och högskolerådet som kan hjälpa dig.

 • Bor du i ett annat land och vill läsa på Komvux i Sverige

  Man behöver inte vara folkbokförd i Sverige för att få studera på Komvux, det räcker med att vara nordisk medborgare (Norge, Finland, Danmark, Färöarna, Island och Grönland). Om man är bosatt i något av de nordiska länderna kan man alltså plugga på vilken Komvux som helst i Sverige, oavsett folkbokföring. Till exempel kan svenskar som flyttat till Norge för att jobba utan hinder plugga Komvux på distans. Kontakta Vuxenutbildningen i någon av Sveriges kommuner om du vill läsa på Komvux från något av våra Nordiska länder.

  Du som bor och är skriven i Sverige måste kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun om du vill läsa på Komvux. Du har inte rätt att välja vilken kommun du vill studera i.


 • Skolor och utbildningar

 • Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

  Vi får ofta frågor om specifika utbildningar. Eftersom det inte är vi som håller i utbildningarna kan vi tyvärr oftast inte besvara dessa mer än med den information som redan finns tillgänglig här på Studentum.se. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig.

 • Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

  Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

 • Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

  För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

 • Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

  Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.


 • Utlands- och distansutbildningar

 • Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

  Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av. Du kan läsa mer om hur det är att studera utomlands här.

 • Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

  Huruvida en distansutbildning sker helt på distans över nätet eller om det förekommer fysiska träffar varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.


 • Efter studierna

 • Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

  Tyvärr kan vi inte svara på denna fråga, men du kan finna svaren hos SCB, AMS och SACO.

Sök

Tråd
Antal frågor


Senaste frågorna


08 apr 2014
Startar internationell inköpsekonom till våren?
Som särskilda förkunskaper krävs också att de sökande når minst sex meritpoäng på vart och ett av de två tester, skriftligt respektive muntligt, som genomförs på Göteborgs Stad Utbildning i svenska och engelska.
De första testerna genomförs 13/5 och 14/5. Om du får godkänt resultat på de skriftliga testerna kallas du till muntligt test. Muntliga tester genomförs med behöriga sökande 30/5, 3/6 4/6, 5/6.
Urval:
Urval görs genom betyg, yrkeserfarenhet och muntligt test.

Så min fråga är: Hur anmäler man sig till dessa tester? Och planerar ni att starta denna utbildningen till våren?
(Internationell inköpsekonom)

Svar:

Hejsan!

Nu har du kontaktat Studentum.se. Vi är en söktjänst för utbildningar och det är alltså inte vi som bedriver denna utbildning. Utbildningen bedrivs av Göteborgs Stad Utbildning.

Utbildningen till Internationell inköpsekonom startar preliminärt 2015. Det är alltså dem du kontaktar för att både ansöka till utbildningen samt för att göra deras tester.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum

01 apr 2014
Finns en liknande som denna: Diplomerad Friskvårds- och Kostkonsult med kognitiv inriktning i Göteborg?
Hej försökt hitta en liknande utbildning i Göteborg som denna: Diplomerad Friskvårds- och Kostkonsult med kognitiv inriktning.

Har ni några tips om var jag kan hitta detta då jag vill bosätta mig i Göteborg.

MVH// Viktor

Svar:

Hej Viktor!

Har du testat att gjort olika sökningar? Du kan exempelvis söka på ort, kategori, utbildningstyp men även göra fritextsök. Jag gjorde t.ex. en sökning på ordet "kognitiv" och satte "Göteborg" som ort och fick sex träffar. Kanske kan någon av dessa vara något för dig?

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se

24 mar 2014
Vilka utbildningar finns till bilmekaniker?
Hej!

Jag är väldigt intresserad av att utbilda mig till bilmekaniker men jag skulle behöva lite hjälp.
Jag pluggade Estetisk Musik i gymnasiet så har ingen bakgrund inom fordon.
Det jag hittat när jag sökt runt är mest Komvuxutbildningar, är det dem som gäller eller finns det några eftergymnasial utbildning?

Alla orter är intressanta!
Stort tack för all info som går att få eller vart jag bäst vänder mig.

Mvh Henning

Svar:

Hej Henning!

Jag gjorde en sökning på Studentum.se och fick fram, precis som du, komvuxutbildningar till bilmekaniker. Dessa får du söka till - det gör du via vuxenutbildningen i din hemkommun. Prata med en studie- och yrkesvägledare där och hör vilket utbud som finns i din kommun eller om de kan köpa in denna typ av utbildning till dig.

Komvux prioriterar personer som saknar slutbetyg, så det är inte säkert att du har rätt till en kostnadsfri utbildning på komvux. Men det är olika hos alla kommuner, så hör vad som gäller i din kommun.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in