
Om utbildningen
Bemötande, stöd och behandling utifrån ett KBT perspektiv
Detta är en utbildning för dig som i ditt arbete möter barn, vuxna och/eller familjer som upplevt svåra händelser, till exempel, utsatthet för våld, sexuella övergrepp, allvarliga olyckor, krig m.m. och som vill få en ökad kunskap om trauma och traumatisering. Utbildningen erbjuder praktiska verktyg i bemötandet och arbetet med traumatiserade personer. Teori varvas med praktiska moment i form av diskussion, fallbeskrivningar och övningar kopplade till de teoretiska momenten. Kursen innehåller även en översiktlig genomgång av effektiv KBT-behandling vid Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
Ur innehållet
Undervisningen ges i form av föreläsning, övningar och filmvisning.
Dag 1
Traumateori och Bedömning. Grundläggande psykotraumatologi – vad är trauma, vad innebär traumatisering? Vad händer i hjärnan och hur påverkar det tankar, känslor och beteenden. Genomgång av diagnosen PTSD enligt DSM V och av skattningsskalor. Grundläggande kunskap om dissociation. Påverkan på anknytningsmönster och inlärning och vad det innebär för skapandet av en terapeutisk allians. Sekundär traumatisering – dvs så tar vi hand om oss själva i arbetet med traumatiserade.
Dag 2
Stabiliserande åtgärder i praktiken; yttre stabilisering, psykoedukation, avslappningstekniker, affektreglering och kognitiv omstrukturering. Traumamedvetet förhållningssätt och relationen som verktyg.
Dag 3
Komplex traumatisering och arbete med särskilt utsatta grupper såsom ensamkommande flyktingbarn, socioekonomiskt utsatta och individer som upplevt sexuella övergrepp, våld och missbruk. “Kulturell kompetens” och att arbeta med tolk.
Dag 4
Evidensbaserad traumafokuserad KBT: Emotionell bearbetingsteori, Traumafokuserad KBT (TF KBT) för barn och unga och Prolonged Exposure therapy for PTSD (PE) för unga och vuxna.
Om kursledaren
Hanna Dimbodius är legitimerad psykolog och certifierad handledare i Prolonged Exposure Therapy for PTSD (PE). Hanna har mångårig erfarenhet av behandlingsarbete med traumatiserade vuxna och barn, såväl inom psykiatri som privat verksamhet. Hanna driver KriTra Kris- och Traumapsykologi AB och undervisar och handleder på traumaområdet vid Göteborgs Universitet, på privata uppdragsutbildningar och inom socialtjänst, psykiatri och primärvård.
Marja Onsjö är legitimerad psykolog och har lång erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, handledning och utbildning i Traumafokuserad KBT inom Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP). Hon utbildar och handleder även personal inom Socialtjänsten, Ungdomsmottagningar, skola och på HVB hem i traumateori, bemötande och förhållningssätt. Utöver detta är Marja även doktorand vid Psykologiska Institutionen i Göteborg där hon forskar kring barn och unga som utsatts för våld i hemmet.
Så ansöker du
Utbildningen passar dig som är yrkesverksam inom vård, skola och omsorg, till exempel elevhälsa, lärare, läkare, sjuksköterskor, psykologer, socialsekreterare, personal på boenden.
Reportage
Sverigehälsan

Hälsa och välmående börjar med kunskap
Utveckling börjar ofta med ett litet steg framåt. Med detta väcks lusten att växa, att finna kunskap, inspiration och glädje. Det är vår förhoppning att du bland våra utbildningar och kurser hittar det du söker, oavsett om det gäller nya...
Informationsmöte
Digitalt infomöte: Hälsocoach, Kostrådgivare & Stresspedagog
Kostnadsfria- och CSN-berättigade utbildningar inom hälsa och friskvård
Hos oss kan du studera till hälsocoach, kostrådgivare och stresspedagog helt kostnadsfritt via komvux i Nacka kommun. Även du som bor i en annan kommun kan ansöka till våra utbildningar. Anmäl dig till det här infomötet så berättar vi om allt från innehåll till ansökan och diplomering.
Utbildningen bedrivs i våra ljusa och fina lokaler i Hammarby sjöstad (Stockholm). Fysisk undervisning på plats varvas med digital fjärrundervisning samt självstudier och arbete i studiegrupper. Under andra terminen genomför du dessutom en 7 veckors praktikperiod direkt på en arbetsplats. En möjlighet att arbeta praktiskt inom din framtida bransch.
Våra infomöten leds av Conny Andersson, utbildningsansvarig på Sverigehälsan i Stockholm och lärare i ämnena träningslära och hälsa och friskvård. Samtliga utbildningar startar i september 2022.
- Diplomerad Kostrådgivare med kognitiv inriktning - distans
- Diplomerad Hälsocoach med kognitiv inriktning
- Diplomerad Stresspedagog med kognitiv inriktning
Anmäl dig här: sverigehalsan.se/events/kategori/infomote/friskvard/
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2022-06-03 | Tid: 12:00 - 13:00 | ||
Datum: 2022-06-15 | Tid: 14:00 - 15:00 | ||
Datum: 2022-06-27 | Tid: 11:00 - 12:00 |