Videoreportage
Om utbildningen
Vill du studera kognitiv beteendeterapi?
Vår ettåriga KBT-utbildning ger dig praktiska och användbara verktyg att använda i ditt arbete med människor. Utbildningen passar dig som arbetar socialt, behandlande, stödjande eller motiverande – men även dig som är på väg mot en ny yrkesinriktning.
För dig som
- vill ha praktiska KBT-verktyg för ditt arbete
- vill utveckla dina kunskaper inom samtal, kommunikation och bemötande
- vill arbeta KBT-inriktat med motivation, utveckling, stöd och förändring
- arbetar i grupper, enheter och team som vill skapa en gemensam kunskaps- och metodgrund.
Våra tidigare deltagare har bl a varit ledare och HR-personal, psykologer, socionomer, behandlingsassistenter, lärare, specialpedagoger, parterapeuter, coacher, samtalsterapeuter och vårdpersonal, men även andra som vill utvecklas och integrera KBT i sitt nuvarande eller kommande arbete.
Vad utbildningen ger dig
Kort uttryckt lär du dig förstå varför vi (du själv och andra) beter oss som vi gör. Du lär dig kartlägga tankar, känslor och beteenden och utvecklar därmed dina redskap för att bemöta, motivera och förändra.
En stor del praktisk träning
Under utbildningen ger vi stort utrymme för praktisk träning i de olika KBT-verktygen.
Utbildningen tränar dig också i samtal och kommunikation. Vi introducerar dig bland annat till motiverande samtal (MI) och tränar praktiskt. Du får kunskap om en rad problemområden som du kan möta i din yrkesutövning och utvecklar ditt bemötande utifrån KBT. Läs gärna vår målbeskrivning för en detaljerad beskrivning av innehållet.
Kommande starter
Varför välja Sverigehälsan?
Behov på arbetsmarknaden
Praktik/LIA
CSN Berättigad
Kursinnehåll
Under utbildningen får du teoretisk utbildning inom en rad olika områden. Vi ger också stort utrymme för praktisk träning i de olika verktygen.
Såhär ser upplägget för de olika dagarna på utbildningen ut:
-
Dag 1: Inledning – historik och grunderna inom beteendeanalys
-
Dag 2: Verktyg i KBT
-
Dag 3: Samtalsmetodik – grundläggande samtalsträning
-
Dag 4: Samtalsmetodik – motivationsverktyg och utredande samtal
-
Dag 5: Ångestproblematik – fobier & panikångest
-
Dag 6: Ångestproblematik – GAD & OCD
-
Dag 7: Depression
-
Dag 8: Stress, utmattning, smärta & sömn
-
Dag 9: KBT & hälsa
-
Dag 10: Ätstörningar & kroppsuppfattningsproblem
-
Dag 11: Beroende, missbruk & substanssyndrom
-
Dag 12: Kris & trauma, PTSD
-
Dag 13: ADHD & högfungerande autism
-
Dag 14: KBT i arbetet med par, familj eller skolan
-
Dag 15: KBT i organisationer – grunderna
-
Dag 16: KBT i organisationer – fortsättning från föregående dag och avslutning
Upplägg
Utbildningen omfattar 8 lärarledda utbildningsblock om 2 dagar (totalt 16 dagar) samt distansstudier och uppgifter mellan utbildningsblocken. Utbildningen pågår under ca ett år.
Utbildningen bedrivs genom digitala föreläsningar och seminarier varvat med praktiska övningar. Du kan sitta var du vill och följa utbildningen med en dator eller surfplatta och internetuppkoppling. Utbildningsdagarna spelas också in så att du kan ta igen det du eventuellt missar. Vi ser helst att du är med live eftersom du då kan vara aktiv på ett helt annat sätt.
Lärare
Lärare på utbildningen är Johan Waara, leg. psykolog, universitetslektor som har utbildat och handlett våra studenter i KBT sedan 2004. Johan arbetar också vid Uppsala universitet på bland annat läkar- och psykologprogrammet.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som i ditt arbete möter människor i samtal, utredning och behandling där tillämpningsbara kunskaper inom KBT är värdefulla. Du lär dig förstå varför vi beter oss som vi gör både då vi mår bra och dåligt. Under utbildningen lär du dig att kartlägga tankar, känslor och beteenden och utvecklar dina kunskaper i att bemöta, motivera och förändra människor och deras beteenden. Boka utbildningen direkt på Sverigehälsans webbplats.
Kostnader
Du betalar 34 200 kr inkl. moms varav anmälningsavgift 3 400 SEK. Litteraturkostnad tillkommer.
Reportage
Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare
Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.
På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.
Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>
Intresseanmälan
Hälsa och välmående börjar med kunskap
Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...
Recensioner
Snittbetyg: 4,4
Kursen var för dem som redan jobbar inom vården tycker jag och det var inte den bilden som beskrevs innan kursen
Formen att med utbildning på distans var för mig ny. Men det fungerade väl.
Denna KBT-utbildning är en av de bästa utbildningar jag gått. Det finns flera anledningar till att jag tycker så. KBT i sig är ju ett mycket intressant ämne, men den kanske stör...