Visar 1-20 av 34 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 34 träffar
1
2

yrkesutbildning inom kbt

Vägled andra i rätt riktning

En yrkesutbildning inom KBT passar dig som är intresserad av personlig utveckling. Du kan hjälpa andra och med hjälp av samtalsbehandling och KBT vägleda dem mot ett bättre välmående.

Att arbeta inom KBT

KBT står för Kognitiv Beteendeterapi och är ett samlingsnamn för olika typer av psykoterapier med utgångspunkt i kognitiv psykologi och inlärningspsykologi. KBT går ut på att få patienten att må bättre genom att se över och ändra dennes vanor, tankar och beteenden. Genom att göra vissa förändringar kan en person komma över mentala och beteendemässiga störningar.

En KBT-behandling kan ta olika lång tid, allt från 5 till 30 behandlingar innan patienten är färdigbehandlad. Det går också att gå i KBT-behandling längre än så. Några av de tekniker som används inom KBT-terapi är:

  • Tanke-känsla-handling-schema. En metod där ni kartlägger tankemönster som går att ersätta på ett mer funktionellt sätt. Det kallas för kognitiv omstrukturering.
  • Exponering. Patienten utsätt för något som personen tycker är jobbigt och obehagligt. Syftet är att på sikt minska obehagskänslan.
  • Psykoedukation. Det är när patienten får lära sig mer om sina symptom, till exempel kroppsliga reaktioner som uppkommer när personen har ångest.

Tillsammans med din patient bildar ni ett team och jobbar tillsammans mot uppsatta mål. Ditt jobb är att förstå vilka handlingar, tankesätt eller vanor, medvetna som omedvetna din patient har.

En yrkesutbildning inom KBT

Innehållet i din valda yrkesutbildning kan se olika ut beroende på utbildningens inriktning. Generellt kommer en yrkesutbildning inom KBT att ge dig förståelse kring teori, metod och förhållningssätt utifrån den kognitiva beteendeterapin. Du kommer att få verktyg för att kunna bemöta människor på ett problemlösande sätt.

Stort lycka till med dina studier!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in