Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Mönsterkonstruktion och design

Stockholms tillskärarakademi
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Stockholm
40 veckor
Heltid
CSN-berättigad
112 000 SEK inkl. moms
Klassrum
Startdatum: 2020-08-31 - Stockholm

Mönsterkonstruktion och design

Mönsterkonstruktion och design är en 1-årig gedigen grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina fortsatta studier och ditt yrkesval. Utbildningen startar både på höst- och vårterminen och är intensiv och krävande men också fantastiskt rolig och lärorik. Låt din framtid i modebranschen börja här!Utbildningsinnehåll

Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion dam, modedesign, modeteckning och materiallära, samt inspireras av modehistoria.

Teoretiska och praktiska kunskaper ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet, och förverkliga din dröm om ett liv i den spännande och intensiva modebranschen.

I utbildningen ingår även trendföreläsningar och studiebesök hos designers och olika företag i branschen.

Under första terminen får du de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och modedesign som du behöver för att du under termin två ska kunna arbeta fritt och mer experimentellt med dina designidéer, givetvis med stöd och hjälp av dina lärare. Stor vikt läggs vid designprocessen.

Under året har vi också inspirationsdagar inlagda där vi besöker andra skolor, museum, utställningar och tygleverantörer.

OBS! För dig som redan har en del förkunskaper i mönsterkonstruktion och sömnad finns möjlighet att hoppa in i pågående utbildning efter en validering, vi har i nuläget tre platser till termin två på Mönsterkonstruktion och Design att fylla till höstens start, vid intresse är det viktigt att du hör av dig så snart du kan, vi berättar gärna mer om hur det går till rent praktiskt, kostnaden halveras.

Dina möjligheter efter utbildningen

Efter utbildningen kan du

  • söka Stockholms Tillskärarakademis påbyggnadsutbildningar (YH) Mönsterkonstruktör och Skräddare - inrikting Dam och Klänning
  • söka till designskolor i Sverige eller utomlands; om du vill studera utomlands, så motsvarar vår utbildning de flesta andra designskolors grundläggande år.

Utbildningsbevis

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas utbildningsbevis.

Ämnen
I utbildningen ingår sex kurser; materiallära, modedesign, datordesign, mönsterkonstruktion (dam), sömnad och dräkthistoria.

Materiallära
Här får du lära dig allt du behöver veta om textila materialens egenskaper och skötsel. Fibermaterialet, garner, tyger, tillverkning, terminologi, vävtekniker, trikå, färgning och beredning. Vi diskuterar också miljöaspekterna.

Modedesign
Efter ett inledande block med grundläggande tekniker: figurteckning, stoffteckning och plaggskisser följer olika designuppgifter.

Datordesign
Parallellt med det traditionella, manuella tecknandet får du en introduktion i design- och kollektionsarbete i datorprogrammen Photoshop och Illustrator.

Mönsterkonstruktion
Du lär dig rita manuella mönster till damkläder, allt från enkla till mer avancerade modeller av kjolar, blusar, klänningar och byxor i konfektionsstorlekar. Det mesta ritar du i skala 1:4, och bygger upp ett kompendium som du sedan har som uppslagsverk när du ska rita mönster i framtiden. Du gör också ritningar i full skala, t ex till de plagg du ska sy under året. Ibland sys en s k toille enligt mönstret. Denna provas sedan på docka för att se att modellen stämmer mot plaggskissen. Du arbetar med datoriserad mönsterhantering.

Sömnad
Under den första terminen syr du mestadels detaljer som t ex blixtlås, fickor och kragar, men också en kjol och blus. Du lär dig också hantera olika symaskiner, pressjärn och andra verktyg som används i ateljé eller fabrik. Andra terminen syr du en kavaj och några byxdetaljer. Men tyngdpunkten ligger på sömnad av egendesignade plagg. Du syr minst upp en klänning/jacka och byxa.

Dräkthistoria/Branschorientering

Föreläsningar och studiebesök

Kunskaper efter utbildningen

  • Du kan konstruera mönster för damkläder
  • Du har goda kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad
  • Du kan teckna modebilder och plaggskisser till färdig presentation
  • Du kan omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete
  • Du har god kännedom om textila material och kvaliteter
  • Du har en god helhetsbild av modet
För mer information om Mönsterkonstruktion och design, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Stockholms tillskärarakademi

Kom i kontakt med skolan här

Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi tillhör idag en av de främsta i landet inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Vi drivs av glädjen att utveckla, bevara och lära ut hantverksskickligheten, designen, sömnaden och konstruktionen till våra elever. Tycker du att mode, kläder och...


Läs mer om Stockholms tillskärarakademi och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mönsterkonstruktion och design

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Stockholms tillskärarakademi

Hagag 23A, Box 191 93
104 32 Stockholm

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från yrkesutbildningar.se
Logga in

Du kanske också är intresserad av: