Diplomutbildning: Sömnad

Längd
93 timmar
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Icke studiemedelsberättigad
Pris
13 995 SEK Momsfri
Nästa startdatum
13 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
93 timmar
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Icke studiemedelsberättigad
Pris
13 995 SEK Momsfri
Nästa startdatum
13 augusti, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

13 augusti, 2024

 • Klassrum
 • Malmö

Om utbildningen

Diplomutbildning: Adobe InDesign

Drömmer du om att lära dig sy och skapa dina egna kläder? Med vår diplomutbildning får du en komplett grundutbildning i sömnad och kläddesign. Du får kunskap om mönster, material, måttagning, hållbarhet och detaljsömnad för att designa dina egna plagg. Utbildningen ges i inspirerande miljö på Tillskärarakademin Malmö.

Innehåll
Utbildningens innehåll i sammanfattning:

 • Måttagning
 • Mönsterstorlekar och mönsterändringar på färdigt mönster
 • Materialkunskap
 • Mellanlägg
 • Mönsterutlägg, trådriktning, mönsterpassning
 • Detaljsömnad (blixtlås, knapphål, fickor, kragar, skjortsprund mm)
 • Sy ett enkelt plagg, kjol, överdel och byxa.

Efter avslutad diplomutbildning i sömnad kan du grunderna i klädsömnad. Du blir diplomerad sömmerska. Efter utbildning kan du söka vidare till någon av Tillskärarakademins utbildningar.

För att erhålla ett diplom krävs minst 80% närvaro och att du blivit godkänd på examinationen. Som examensarbete kommer du sy en klänning eller kavaj.

Vi börjar med att lära oss att sy på symaskinerna, spola upp tråd och utföra en enkel felsökning. Därefter syr vi olika detaljer, så du får in känslan för sömnaden. Senare i utbildningen kommer vi att göra några studiebesök inom branschen. Du kommer lära dig produkt- och materialkunskap i samband med planering och genomförande, till exempel hur man skriver och tolkar skötselråd. Du lär dig även fackspråk för att förstå och följa instruktioner. Vi går även igenom hantering, underhåll och skötsel av maskiner.

Du lär dig hur man tänker vid tillskärning och mönsterutlägg. Det ingår grundläggande kunskap i hur och var man mäter kroppen för att hitta rätt storlek i måttlistan. Vi går även in på hur man gör en enkel ändring av mönster och du kommer under utbildningens gång att sy upp en kjol, en överdel och en byxa, först i toileväv (oblekt råväv) och om du hinner syr du upp dina plagg i vanligt tyg. Är du snabb finns gott om extrauppgifter att ta itu med.

Vi lär oss arbete med hänsyn till miljön, till exempel genom återvinning och källsortering.

Upplägg
Utbildningen innefattar 70 klocktimmar (dvs ca. 93 studietimmar) fördelat på 20 sammankomster. Den är exklusive tid för examensarbetet.

Förkunskaper
Alla är välkomna. Inga förkunskaper krävs då utbildningen är anpassad för dig som är nybörjare. Utbildningen är lämplig för alla, såväl nybörjare som fortsättare, då en stor del av undervisningen är individuellt anpassad. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Utbildningsmaterial
Ingår inte i avgiften:

 • Blyertspenna, suddgummi, linjal, papperssax
 • Tygsax, sprätt, krita, tygsporre, markeringspapper, måttband, knappnålar, synålar
 • Eget mönster samt tyg till eget plagg

Ingår i avgiften:

 • Material till toile och detaljsömnad

Utbildare
Rosa Sanchez är engagerad och arbetar på ett pedagogiskt sätt och har alltid en bra gruppdynamik på utbildningen. Rosa har 4 års textilutbildning från Teknisk skola "Las Nieves" i Chile. Hon är sömmerska och damskräddare. Rosa har även utbildat sig till mönsterkostruktör/direktris på Tillskärarakademin Malmö och brodös på Sätergläntan Institutet för Slöjd och hantverk. Vidare är Rosa självlärd inom beading, beadwork, guldbroderi och pärlbroderi. Förutom sina gedigna ämneskunskaper så älskar Rosa att undervisa i sömnad och att dela sina kunskaper med andra.

Anmälan
Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid för få anmälda och korta den vid färre än sex deltagare. Vi startar vid fyra deltagare och kommer max vara 8 deltagare. Anmälan är bindande!

För mer information om Diplomutbildning: Sömnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kostnader

Finansiering
Utbildningen kostar 13.995 kr. Utbildningen är inte studiemedelsberättigad.
Vill du delbetala, välj Medborgarskolan faktura och skriv i meddelanderutan att du vill delbetala. Det går att dela upp fakturan på upp till tre delar.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Diplomutbildning: Sömnad

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Medborgarskolan Syd

Välkommen till Medborgarskolan Syd!

Funderar du på en nystart i livet? Medborgarskolan Syd erbjuder ett antal utbildningar för dig som antingen vill förbereda dig för högre studier, påbörja en ny yrkesbana, utveckla dig på jobbet eller helt enkelt söker ny energi i tillvaron. Medborgarskolan Syd...

Läs mer om Medborgarskolan Syd och visa alla utbildningar.

Highlights