Visar 1-18 av 18 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-18 av 18 träffar

yrkesutbildningar inom mode och textil

Var med och påverka framtidens trender

En yrkesutbildning inom textil och mode passar dig som är kreativ, konstnärlig och intresserad av att jobba med trender. Det finns många olika yrkesutbildningar inom textil och mode och du hittar flertalet inriktningar som exempelvis mönsterkonstruktion, design, sömnad, inköp och visual merchandiser. 

Yrkesutbildning inom textil och mode

När du pluggar en yrkesutbildning innebär det att du utbildar dig till ett yrke och får en yrkestitel efter avslutad utbildning. Yrkesutbildningar innehåller ofta praktik på en extern arbetsplats för att du ska få en möjlighet att komma i kontakt med arbetslivet. En yrkesutbildning inom textil och mode passar dig som snabbt vill komma ut i arbetslivet efter att du gått din utbildning. 

Vad kan du jobba med efter en yrkesutbildning inom textil och mode?

Efter att du gått en yrkesutbildning inom textil och mode väntar en spännande och bred arbetsmarknad. Du kan läsa mer om exempel på yrken som du kan jobba inom nedan!

Modedesign

Som modedesigner får du exempelvis arbeta med att skapa kollektioner, skapa skisser och ta fram koncept. Du jobbar helt enkelt från idé till den slutgiltiga presentationen av kollektionen. Som modedesigner arbetar du med och har inflytande över säsongens trender och du har möjlighet att påverka modet. Under din utbildning får du bland annat lära dig designprocesser, att skissa, hur material och skärning fungerar. 

Textildesign

En textildesigner, eller mönsterformgivare som det också kallas, formger mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Under din utbildning får du lära dig att skapa mönster utifrån dina egna idéer och hur du kan komponera olika mönster. Du får även lära dig olika tekniker som du sedan kommer att använda i arbetet, till exempel tryckteknik, färgssättning och färglära. 

Mönsterkonstruktion/sömnad

När du jobbar med mönsterkonstruktion skapar du mönster för olika typer av kläder antingen genom att rita förhand eller genom avancerad datorteknik. Under din utbildning får du lära dig grunderna i mönsterkonstruktion (kjol, liv, ärm och krage) samt hur sömnad fungerar. 

Visual merchandiser

Att jobba som visual merchandiser innebär att du jobbar med hur en butik är uppbyggd och hur kläderna eller sakerna som säljs presenteras. Du kan jobba som visual merchandiser i kombination med att ha andra arbetsuppgifter i en butik såsom försäljning, men det finns även en variant av yrket som innebär att du jobbar mer strategiskt med att rita/planera butikens layout och kommunicerar det visuella konceptet. 

Är du intresserad av textil och mode så kanske du även är intresserad av kategorin inredning/homestageing!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in