Yrkesutbildning

Kontakttolk - grundutbildning distans

Folkuniversitetet Norr, i Östersund (+1 orter)
Kommande Informationsmöte
10 september, 2024 18:00
(+ Läs mer )
Längd
1 år
Utbildningstakt
Deltid
Pris
0 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
25 augusti, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Ordinarie ansökan stänger 1/5.
Utbildningsform
Distans med träffar
Kommande Informationsmöte
10 september, 2024 18:00
(+ Läs mer )
Längd
1 år
Utbildningstakt
Deltid
Pris
0 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
25 augusti, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Ordinarie ansökan stänger 1/5.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Kontakttolk, grundutbildning distans

Läs till tolk genom vår ettåriga distansutbildning på halvfart. Folkuniversitetet utbildar tolkar i ukrainska, arabiska, somaliska, dari samt sydsamiska, nordsamiska och lulesamiska. 

Digital informationsträff

Digital informationsträff den 16/5 kl 18.30

På torsdag 16/5 bjuder vi in till digital informationsträff om utbildningen. Där du får träffa oss som leder utbildningen, veta mer om yrket, utbildningen och antagningsprocessen, och får lite tips inför antagningsprovet.  

Vi kör igång kl 18.30 via Zoom. Ingen föranmälan krävs. Varmt välkommen! 

Länk till digital informationsträff:
Länk hittar du på utbildningens egen webbplats på folkuniversitetet.se/ostersund. Du kommer dit via länken Ansök nu ovan i den gröna inforutan.

Om yrkesrollen


Om du är intresserad av språk, gillar att arbeta med människor och dessutom har ett engagemang i samhällsfrågor och etik kan tolkyrket vara något för dig. Idag finns stora behov av tolkar i många delar av samhället. Du får ett spännande och varierat arbete där du verkligen gör skillnad, och det finns idag goda möjligheter till jobb. Du kan till stor del välja själv om du vill jobba på plats eller på distans.

Som kontakttolk möter du människor i situationer där det är avgörande att bli förstådd, i kontakten mellan myndigheter och enskilda personer på till exempel sjukhus, socialkontor, flyktinganläggning, polis eller i domstol.

Tolkyrket kräver mycket goda språkkunskaper, kunskap om de områden du tolkar inom, en god moralisk kompass och förmåga att möta människor i svåra situationer. Det är ett komplext och utmanande yrke med goda karriärmöjligheter för den som satsar.

Om utbildningen

Grundutbildning till kontakttolk ger dig på kort tid en kvalificerad yrkesutbildning med goda chanser till arbete. För att få uppdrag genom en tolkförmedling krävs idag att du finns med i Kammarkollegiets register över utbildade tolkar, och denna utbildning är den snabbaste vägen dit. Den ger också god förberedelse för dig som vill göra Kammarkollegiets auktorisationsprov.

Det är en utmanande utbildning som kräver mycket goda förkunskaper i svenska och tolkspråket, och som kräver stort engagemang, både i tid och studiekvalitet. Du får grundliga kunskaper inom ämnesområdena samhällskunskap, medicin, migration och juridik. Du lär dig ny terminologi och kommer behärska din nya yrkesroll både tolktekniskt och tolketiskt.

Att studera på Folkuniversitetet

Folkuniversitetet i Östersund har lång erfarenhet av att bedriva tolkutbildning och har utbildat tolkar sedan 2016. Alla lärarna är auktoriserade tolkar och erfarna tolkanvändare. Utöver föreläsningar och språkhandledning får du också:

- öva tolkning tillsammans med våra YH-utbildningar Tandsköterska och Socialpedagog
- forskarföreläsningar
- möjlighet att delta i moment ur våra fortbildande kurser

Utbildningens tolkspråk

Läsåret 2024-25 ges utbildningen i språken ukrainska, arabiska, somaliska och dari samt sydsamiska, nordsamiska och lulesamiska.

Tolkspråk i samiska

Kontakttolkutbildningen kan komma att ges på sydsamiska, nordsamiska och lulesamiska. Behovet av tolkar är stort, framför allt vid konferenser och möten i Sametinget, men också i vården. Folkuniversitetet samarbetar med Samernas utbildningscentrum, Sametinget och Samiskt språkcentrum

De obligatoriska träffarna för de samiska språken kan man antingen genomföra i Östersund eller på plats i Jokkmokk.

Så här ansöker du

Klicka på Ansök nu i den ljusgröna inforutan ovan för att komma till utbildningens webbplats på Folkuniversitetet. Där kan du läsa mer och fylla i din ansökan.

För mer information om Kontakttolk - grundutbildning distans, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

25 augusti, 2024

  • Distans med träffar
  • Östersund
  • Sista ansökan: Ordinarie ansökan stänger 1/5.

Varför välja Folkuniversitetet Norr?

Bra kontakter med

näringsliv

Eftertraktad utbildning

Behov på

arbetsmarknaden

Om utbildningen

Detta är en utbildning som kräver mycket goda förkunskaper i svenska och tolkspråket, och som kräver att du satsar på dina studier. Du får grundliga kunskaper på områdena samhällskunskap, medicin, migration och juridik, lär dig stora mängder ny terminologi, och lär dig hantverket tolktekniskt och tolketiskt.

Upplägg

Omfattning och upplägg

Utbildningen är en halvfartskurs på distans som löper över ett år, med start i augusti och avslut i juni. Den omfattar:

  • Sex obligatoriska fysiska träffar i Östersund, Jämtland, för lektioner, språkhandledning och prov. Träffarna är 3-4 dagar långa, tors-sön alt fre-sön. Vi ordnar boende, frukost och lunch, och ersätter resor för upp till 2000 kr/träff förutom 300kr som du du betalar själv.
  • Digitala träffar 1-2 kvällar i veckan för språkhandledning och ämnesstudier
  • Egna studier via vår distansplattform

Det betyder att du som studerande i stor utsträckning väljer var, och på vilka tider du vill studera. Det är en tuff utbildning som kräver att du avsätter tid motsvarande 50% studier (dvs 20 timmar/vecka), men det finns stor flexibilitet för att göra det möjligt att kombinera studierna med t.ex. arbete.

Så ansöker du

Du söker utbildningen på Folkuniversitetets webbplats

För behörighet krävs:

  • Motsvarande 3-årig gymnasieutbildning (svensk eller utländsk)
  • Kunskaper i svenska motsvarande Svenska 2/Svenska B (eller Svenska som andraspråk 2/B) alternativt Svenska SVESVE02/SVASVA02 (om efter 2013).
  • Mycket goda kunskaper i tolkspråket.
  • Mycket goda kunskaper i svenska.

Om du har annan utbildning och/eller erfarenhet som motsvarar förkunskapskraven kan vi göra en bedömning av din reella kompetens istället.

Urval och förkunskapstest

Efter ansökan kallas de som bedöms behöriga till ett förkunskapsprov. Urvalet till utbildningen sker utifrån resultaten på förkunskapsprovet. Antagningsbesked kommer i början av juli. 

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Den är ej berättigande till studiemedel via CSN, men då utbildningen ges på halvfart och i huvudsak på distans finns goda möjligheter att arbeta parallellt med studierna.

Du bekostar och införskaffar själv den kurslitteratur som behövs. Vi ordnar boende, frukost och lunch under träffarna i Östersund, och ersätter resekostnader. 

Informationsmöte

Läs till tandsköterska - digital informationsträff

Vill du veta mer om tandsköterskeutbildningen? Kom och träffa oss på en digital informationsträff den 10 september kl 18.00 över Teams. 

Du får veta mer om yrket, träffa oss som driver utbildningen, och får mer info om kursen och antagningsprocessen. Vi delar också med oss av lite tips kring hur du kan förbereda dig för antagningsproven. 

Gör en intresseanmälan till utbildningen så skickar vi en länk när det närmar sig!

Varmt välkommen! 

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-09-10    Tid:   18:00 - 19:30  

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kontakttolk - grundutbildning distans

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 5 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Shaza
16 okt 2022
En väldig givande utbildning

Jag har studerat en kontakttolk utbildning, vilken var väldig lärorik, givande och intressant. Denna utbildningen var väl strukturerade, planerad och omfattar mycket goda kunska...

Visa mer
5/5
Tolk utbildning uzbekiska (grund)
23 sep 2022

Utbildningen gick väldigt bra. Man bör kämpa bara

5/5
Ahmed Dahir
23 sep 2022
Kontakttolk utbildning i Östersund

Kontakttolkutbildningen var mycket lärorik och intressant. Samt utbildningen hade kunskap kombinerat med mer övning. Jag fick utveckla mina språkkunskaper och tolkteknik. Dessut...

Eva, utbildningsledare
26 sep 2022
Tack för fin återkoppling, kul att du uppskattat utbildningen!
Visa mer
Folkuniversitetet Norr
Nygatan 43
903 30 umeå

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar i norra Sverige

Vi är en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher där det finns en uttalad efterfrågan på kompetens. Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och ger...

Läs mer om Folkuniversitetet Norr och visa alla utbildningar.

Highlights