Visar 1-20 av 27 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 27 träffar
1
2

yrkesutbildning till frisör

Hjälp andra att göra ett klipp!

Håret är en stor del av vår identitet och varje dag besöker många människor frisören. Som frisör arbetar du med människor och deras hår. Det är en fördel om du är kreativ, tycker om trender och är social. Många gånger kommer du att bli tillfrågad som råd när en kund är hos dig, så det är en fördel om du snabbt kan avgöra en kunds tycke och smak.

Frisöryrket är föränderligt och följer olika trender och mode. Ett intresse för trender kommer därför att vara till stor fördel. Om du vill ha ett utvecklande jobb kommer frisöryrket att passa dig!

Att jobba som frisör

En ny frisyr kan göra mycket! Som frisör arbetar du med människor, har mycket kundkontakt och skapar snygga frisyrer. Du kommer att agera som rådgivare och både klippa, färga, tona, permanenta och göra vackra uppsättningar. Du kan välja att specialisera dig som till exempel herrfrisör och barberare, men du kan också jobba med att klippa både kvinnor och män. Det är ett spännande yrke där du kommer att hjälpa kunder att matcha utsidan med insidan.

Det är inte alla som på förhand har bestämt vad de vill ha för frisyr, så många gånger kommer du att agera rådgivare och hjälpa kunden med vad som passar för just den personen. Som frisör kan du hjälpa dina kunder med mer än bara en ny frisyr - en ny frisyr kan också betyda en ny start.

Gesällprovet

Efter ett avklarat gesällprov är du berättigad till ett gesällbrev - branschens yrkesbevis. Gesällbrevet är ett bevis på att du har utbildat dig och klarat branschens behörighetsprov. Vissa arbetsgivare har som krav att du ska ha ett gesällbrev och andra har det inte. Det är alltså inte obligatoriskt att inneha brevet för att kunna söka jobb som frisör. Ett svenskt gesällbrev går att använda även utomlands. När du har arbetat som frisör i sex år kan du göra nästa prov, mästarprov, som är det högsta skicklighetsnivån för frisörer.

Yrkesutbildningar till frisör

Det finns olika yrkesutbildningar till frisör som du kan välja mellan. Generellt för yrkesutbildningar är att du utbildar dig mot ett yrke och efter avklarade studier får en yrkestitel. I en yrkesutbildning ingår ofta en praktikperiod som ger dig möjlighet att få kontakt med arbetslivet och knyta viktiga kontakter redan under studietiden. Det kan bli värdefulla kontakter som leder till ett framtida jobb.

Stort lycka till med dina studier!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in