Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

yrkesutbildningar inom transport och fordon

Yrkesutbildningar inom fordon och transport

Oftast skiljer sig yrkesutbildningarna inom fordon och transport från varandra med uppbyggnaden och innehållet. Flertalet av utbildningarna använder sig av någon form av praktik, ofta förlagd ute på en extern arbetsplats. Praktikperioden är en mycket bra tid för dig som student att visa vilka kunskaper du förvärvat dig samt för att knyta viktiga kontakter med arbetslivet!

Utbildningarna passar dig som är intresserad av fordon och samtidigt är en serviceinriktad person. Många yrken inom transportbranschen är tunga, vilket kan vara bra att tänka på. Det finns en rad olika yrkesutbildningar inom olika transportfordon, bland annat flyg, båt, lastbil och personbil. Nedan kan du läsa mer om de yrken du kan jobba inom efter att du gått en yrkesutbildning inom fordon och transport!

Taxichaufför

Tycker du om att träffa många människor i ditt jobb? Som taxichaufför behöver du tycka om att köra mycket och vilja ge bra service. Du möter många olika typer av människor och det underlättar om du är bra på att anpassa dig till olika situationer. Som taxichaufför är du även ansvarig för passagerarnas säkerhet. Förutom privatpersoner kan du även få göra uppdrag som skolskjuts, bud, sjukresor och färdtjänst.

Du som vill bli taxichaufför måste ha fyllt 21 år körkort med B-behörighet i minst två år. Det görs och en registerkontroll ur polisens belastningsregister.

Yrkesförare

När du jobbar som yrkesförare så arbetar du med att köra lastbil, antingen kortare sträckor inom Sverige eller längre sträckor internationellt. Du som vill bli yrkesförare ska oftast kunna köra lastbil med släp. Det är bra om du har en bra fysik då yrket ställer höga krav på dig som förare. För att få köra tung lastbil krävs C-körkort och för tung lastbil med släp krävs CE-körkort.

Pilot

Att jobba som pilot passar dig som är tekniskt lagd samt har ett intresse för fysik. Som pilot kan du jobba på ett kommersiellt flygbolag med passagerare eller på ett fraktflygbolag.

När du går en yrkesutbildning till pilot anordnas den av en privat yrkesutbildare. Olika yrkesutbildningar till pilot kräver olika behörighet. Det är viktigt att kontrollera att yrkesutbildningen du ska gå uppfyller Transportstyrelsens krav. En yrkesutbildning till pilot behöver du oftast bekosta själv, och generellt är utbildningarna 2 år på heltid.

Yrkesutbildningar inom fordon och transport på distans

Om du inte har möjlighet att ta dig till utbildningsorten är en yrkesutbildning inom transport på distans ett bra alternativ. Att studera en yrkesutbildning inom transport på distans innebär mycket självstudier vilket kräver disciplin från din sida. Förutom disciplin, behöver då också ha tillgång till dator och internetuppkoppling.

Här hittar du yrkesutbildningar inom fordon och transport på distans

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in