Yrkesutbildning

Flygledarutbildning

Längd
2,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst och vår se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst och vår se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Flygledarutbildning

Utbilda dig till flygledare

Är du också nyfiken på flygledaryrket? Det är ett spännande och varierande yrke, där du är mitt i händelsernas centrum. Tillsammans med dina kollegor säkerställer du att flygtrafiken flyter på i Sveriges luftrum och guidar piloter från världens alla hörn på ett säkert, välordnat och effektivt sätt.

Flygledare är ett stimulerande yrke som innebär ansvar med fokus på att se till att alla är säkra i vårt luftrum. Tillsammans ser vi till att människor tar sig från A till B på ett säkert och effektiv sätt och med minsta möjliga påverkan på miljön.

Med utgångspunkt i flygsäkerhet

En flygledares primära uppgift är att se till att flygtrafiken flyter på ett säkert och effektivt sätt. Flygledarna är experter på att ''separera'' trafiken, alltså att skilja flygplanens rutter åt så att de inte kolliderar.

Flygsäkerhet är grunden till all flygtrafikledning. En flygledare har bra simultankapacitet och samarbetar ständigt med piloter, markpersonal och andra flygledare. Som flygledare fattar man ständigt beslut i en dynamisk miljö.

Start, landning och trafik på olika höjd

En flygledare arbetar med civil och militär trafik. Det finns tre olika typer av flygledartjänster. De som arbetar i flygledartorn (flygplatskontroll) ansvarar för flygplanen som startar och landar och luftrummet närmast flygplatsen. Terminalkontrollen radarleder trafiken i luften längre ut från flygplatsen, medan områdeskontrollen dirigerar trafiken på hög höjd.

För mer information om Flygledarutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst och vår

 • Klassrum
 • Malmö

Så ansöker du

Vi har öppet för ansökningar för flygledarutbildningen med start januari 2024. Sista ansökningsdag är 18 augusti 

Ansök på LFV hemsida

Urvalstester inför antagningen sker under januari och februari 2023 i Malmö och Stockholm. Glöm inte att bifoga ditt gymnasiebetyg annars kan vi inte hantera din ansökan.

LFVs flygledartester hjälper till att mäta de egenskaper som krävs för att kunna utbilda sig till och utföra arbetet som flygledare.

LFVs flygledartester är indelade i fyra faser och i dessa ingår i testpaketet FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test Package), utvecklat av Eurocontrol. FEAST inkluderar ett antal verktyg som hjälper till att mäta de egenskaper som krävs för att kunna utbilda sig till och utföra arbetet som flygledare. Testerna är speciellt framtagna för att mäta dessa egenskaper.

FEAST består av två delar som båda är datorbaserade. Urvalsprocessen innehåller också intervju, läkarundersökning och säkerhetskontroll. Läkarundersökningen görs antingen på Aleris Flyg- och Dykmedicinskt Centrum i Stockholm eller Flygmedicinskt centrum i Skåne, Malmö. Säkerhetskontrollen innebär registerkontroll och en säkerhetsintervju enligt Säkerhetsskyddslagen 2018 585 FEAST. Testning utförs tillsammans med andra på plats antingen i Malmö eller Stockholm. Intervjuer genomförs på Sturup och i Stockholm.

De fyra testfaserna

Ta reda på om du uppfyller behörighetskraven.

Fas 1 och 2, tester

Testerna är datorbaserade anlagstester som mäter om du har de anlag och förmågor som krävs för att klara utbildningen och jobbet som flygledare. Testerna är på engelska. Exempel på anlag som vi testar:

 • Förmåga att fatta beslut
 • Minnas och komma ihåg information
 • Simultankapacitet
 • Perceptuell snabbhet
 • Tredimensionell förmåga

Om du klarar fas 1-testerna bjuds du in till fas 2. Fas 1-testerna tar cirka 3 timmar och fas 2-testerna tar cirka 5 timmar.

Fas 3, personliga egenskaper

Klarar du alla tester i fas 1-2 är nästa steg en intervju. I denna undersöker vi personliga egenskaper som behövs för att bli flygledare. Exempel på egenskaper kan vara stresstålighet.

Fas 4, medicinsk kontroll och säkerhetskontroll

I fas fyra genomförs medicinsk kontroll och säkerhetskontroll. Medicinskt intyg utfärdas av Transportstyrelsen enligt de myndighetskrav som finns.

Tips!

 • LFV följer Eurocontrols rekommendationer som säger att man bara får göra testerna en gång. Kontakta oss om du redan har genomfört FEAST-testerna.
 • Testerna är krävande och du behöver vara fokuserad i flera timmar. Om du blir sjuk eller på annat sätt känner att du inte kommer att orka fokusera så är det bättre att du ber att få göra testerna vid ett annat tillfälle.
 • Kom utvilad och tänk på att äta ordentlig frukost/lunch innan. 
 • Testerna sker på engelska, därav viktigt med goda kunskaper i engelska.

Utbildning till flygledare ges på flygledarskolan Entry Point North.

Behörighetskrav

Gymnasieexamen enligt skollagen (2010:800) och lagen (2010:801) om införande av skollagen (2010:800), med minst godkänt betyg i ämnena matematik A/1, svenska A/1, engelska A/5.

Medicinska krav

 • Fullt frisk
 • synskärpan på avstånd, med eller utan optimal korrigering, ska vara 6/9 (0,7) eller bättre för vardera öga. Synskärpan med båda ögonen ska vara 6/6 (1,0) eller bättre.
 • Om korrektion behövs får ögats refraktion (brytningsfel) inte överstiga + 5 / -6 dioptrier i någon meridian.
 • Om du har laseropererat ögonen, kontaktaTransportstyrelsen/Luftfartför information.
 • Intyg som styrker sökandes värden får inte vara äldre än 3 månader
 • Normalt färgseende
 • Normal hörsel

Kursinnehåll

Under utbildningen varvas teori med praktiska övningar inom ämnen som flygtrafiktjänst, flygtrafikregler, flygnavigation, flygmeteorologi och flygengelska. De praktiska övningarna sker i skolans simulatorer.

Utbildningen av flygledare sker på Entry Point North (EPN) som ligger i Hyllie i Malmö. Skolan drivs sedan 2006 i samarbete mellan det svenska LFV och dess motsvarigheter IAA på Irland och Naviair i Danmark. Utbildningen är ca 2,5 år, varav 1,5 år på EPN och ca 1 år på en arbetsplats där du har en elevanställning hos LFV. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Personlig handledning 

Varje kurs har en kurschef som ansvarar för utbildningen. Hela utbildningen sker i tätt samarbete mellan elever och instruktörer. Lärartätheten är hög och eleverna får nästintill individuell handledning av sina instruktörer. Instruktörerna följer elevernas utveckling och ger råd och tips om vad de behöver träna vidare på. Uppföljningen pågår under hela utbildningstiden och syftar till att ge både elev och kursledning besked om utvecklingen.

Effektiv utbildning 

Tempot i utbildningen är periodvis högt. För varje delkurs finns en målsättning och kvalitativ nivå som studenterna ska uppnå för att kunna fortsätta utbildningen. För att bli godkänd på de teoretiska proven krävs 75 % rätt svar. Möjlighet till omprov finns. Under hela utbildningen sker utvärdering av din kompetens och utveckling. Om du inte uppnår kursmålen avbryts din utbildning.

Ekonomi och boende 

Under utbildningstiden är du som student berättigad till studiemedel från CSN. LFV kan inte hjälpa till med bostad under utbildningstiden.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Flygledarutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Flygledarutbildning LFV
Hyllievattenparksgata 11A
21532 Malmö

Bli flygledare

Är du också nyfiken på flygledaryrket? Det är ett spännande och varierande yrke, där du är mitt i händelsernas centrum. Tillsammans med dina kollegor säkerställer du att flygtrafiken flyter på i Sveriges luftrum och guidar piloter från världens alla hörn...

Läs mer om Flygledarutbildning LFV och visa alla utbildningar.

Highlights