Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Auktoriserad elinstallatör

Teknikutbildarna
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Solna, Sundsvall
18 dagar (6 tillfällen)
Heltid/deltid

Auktoriserad elinstallatör

Få Allmän Behörighet att själv utföra elinstallationer.

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som Auktoriserad Elinstallatör inom elinstallationsföretag och att utföra egna elinstallationsarbeten. Utbildningen benämndes tidigare Allmän behörighet men är uppdaterad efter den nya elsäkerhetslagen.

Utbildningen består av sex lärarledda träffar på vardera tre dagar under ungefär sex månader. För de som läser utbildningen i Sundsvall genomförs tre av träffarna i våra lokaler med laborationer och praktiska övningar. Tre av träffarna sker online via Zoom. För de som väljer att läsa utbildningen i Solna genomförs alla sex träffar i våra lokaler. I utbildningen ingår både låg- och högspänning.

Den här utbildningen riktar sig till dig som redan är elektriker och till exempel vill starta eget företag eller ska ta över elansvaret på din nuvarande arbetsplats.

Från den 1 juli 2017 får vi en ny Elsäkerhetslag vilket innebär att alla elinstallationsföretag måste ha minst en Auktoriserad Elinstallatör (tidigare Allmän behörighet) för regelefterlevnad inom sitt företag. Det blir också ett krav att ha ett egenkontrollprogram i verksamheten för att få arbeta med elinstallationsarbete. I de nya reglerna ges även möjlighet att tillgodoräkna praktiktid från konstruktionsarbete, felsökning med mera vid ansökan av auktorisation.

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på regelverk inom elområdet, dimensionering av ledningsnät, kontroll före drifttagning, produktion, distribution och installation av elkraft, egenkontrollprogram. Utbildningen är uppbyggd enligt följande kunskaps-områden:

  • Elinstallationer i byggnader
  • Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar
  • Elmaskiner
  • Regler och standarder
  • Högspänning - Kursdeltagare som också önskar läsa till högspänningsbehörighet gör det utan extra kostnad.

Utbildningen ger teoretiska kunskaper för:

  • Fullständig auktorisation (A) (f.d. Allmän Behörighet, AB) för alla elinstallationer oavsett spänningsnivå
  • Auktorisation lågspänning (AL) (f.d. Allmän Behörighet Lågspänning, ABL) vilken gäller för lågspänningsinstallationer upp till 1000 V AC/ 1500 V DC

Du läser utbildningen både i klassrummet och med studier på distans

Utbildningen genomförs delvis som en distansutbildning med sex lärarledda träffar påvardera tre dagar. Däremellan läser du kursen som distansstudier hemifrån. De lärarledda träffarna äger rum i Sundsvall och/eller Solna. Under distansstudierna finns vår lärare tillgänglig för hjälp och stöd via telefon och e-post.

Utbildningsmål

Auktorisationen finns i två varianter. A = alla typer av elinstallationer oavsett spänningsnivå. AL gäller för lågspänningsinstallationer upp till 1 000 VAC/ 1 500 VDC.

Den här utbildningen ger kunskaper motsvarande den tidigare Allmän behörighet för elinstallationsarbeten men är anpassad för den nya elsäkerhetslagen. Syftet är att utveckla de kunskaper och färdigheter som behövs för arbetet som ansvarig ledare för elinstallationsarbeten samt att stimulera till fortsatt lärande.

Förkunskapskrav
Fullständig gymnasieutbildning inom elprogrammet installation, alternativt motsvarande kunskaper samt minst två års praktisk erfarenhet som elektriker.

För mer information om Auktoriserad elinstallatör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Examen & Intyg

Efter utbildningen utfärdas ett intyg som visar att du uppfyller Elsäkerhetsverkets krav på den teoretiska delen som du behöver vid ansökan av Auktoriserad Elinstallatör.

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Vill du utbilda dig inom teknik och el hos ett av Sveriges största utbildningsföretag? Då ska du välja Teknikutbildarna. Teknikutbildarna utbildar varje år flera hundra nya elektriker. Därmed är de ledande i Norden som utbildare av elektriker. Så vad väntar...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Auktoriserad elinstallatör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
856 33 Sundsvall


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in

Du kanske också är intresserad av: