Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, eller Svefi, ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio.

Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer.

Idag drivs skolans utbildningar helt på svenska och inom vitt skilda områden även om de flesta har en stark estetisk prägel. Exempel på Svefis utbildningar är den nystartade konst- och hantverksutbildningen Happis Arts & Crafts, den yrkesinriktade utbildningen Ljudteknik (som även kan fokuseras mot Filmljud), flera utbildningar inom musik och sång såsom Singer/Songwriter och Musikproduktion, en utbildning med fokus på scenljus, med mycket mera.

Utöver särskilda kurser och yrkesutbildningar har Svefi även flera allmänna kurser där du kan läsa in behörigheter du kanske saknar från grundskolan eller gymnasiet. Men du måste inte hålla dig till enbart kärnämnena: de allmänna kurserna kan gärna utökas med en viss inriktning såsom musik eller ljudteknik för att göra studierna litet mer mångsidiga.

Alla utbildningar fylls med inslag som ger dig både nya och praktiska erfarenheter. Till exempel så får Musikerna förstås framträda i livekonserter flera gånger om året. Samtidigt får de som studerar ljudteknik rigga, mixa och spela in konserterna medan de som pluggar Scenljus får planera, designa och sköta ljussättningen. Konstutbildningen Happis Arts & Crafts får ha utställningar både på skolan och i andra lokaler i staden, ofta i samband med övriga evenemang. Och förstås så dyker det alltid upp extra uppdrag och tillfällen med helt egna krav och förutsättningar som ger gott om variation!

Som folkhögskola är Svefis mål med utbildningarna inte bara att ge ökade kunskaper; det är även att låta deltagaren utvecklas som person samt att ge både inspiration och möjlighet för deltagaren att ta sig vidare – antingen mot studier på högre nivå eller ut i yrkeslivet.

Samtliga utbildningar är CSN-berättigade och läses vanligtvis på heltid i två år – men allmänna kurser kan pågå i upp till tre år baserat på deltagarens behov.

— De bästa åren i mitt liv! Svefi är en fantastisk skola. Här finns inspiration i varje hörn, en grym atmosfär och underbara människor. Jag ångrar inte en sekund!
/Linda, ljudteknikerlinjen

Mer än bara skola

Svefi driver inte bara utbildningar. Skolan har även en populär och prisbelönad lunchrestaurang på gården, ett eget vandrarhem som dessutom fungerar som boende för skolans deltagare, en källarbar som öppnas för olika evenemang, samt en robust konferensverksamhet.

En trygg men speciell miljö

Läs din folkhögskoleutbildning på Svefi i Haparanda!— Jag har fått utvecklas efter min egen förmåga, lära mig tro på mig själv och det jag gör. Alla fantastiska människor som öppnat upp mina ögon för saker jag aldrig sett förut. Svefi är verkligen något alldeles eget och unikt."
/Caroline, inredning EGY

Att skolan befinner sig i Haparanda, en tyst småstad uppe i norr, ger en lugn och trygg studiemiljö som ofta kan kännas som en helt egen liten värld – särskilt i skolans lokaler som är fyllda med konst och design. Perfekt för dig som vill få ett ombyte i livet! Men steget är ändå kort till litet livligare trakter: Haparandas betydligt större systerstad Tornio är bokstavligen bara en kort promenad över den finska gränsen.

Årstiderna i trakten är i regel både intensiva och minnesvärda, med mörka, snöiga vinterdagar följda av ljusa och milda sommarnätter som bara de kan vara väl värda att få uppleva.

Svefi lockar till sig studerande inte bara från hela Sverige utan även utifrån gränserna. Välkommen, du med!

Ta gärna en titt på Svefis hemsida för mer information. Du hittar den på svefi.net


För mer information om Sverigefinska folkhögskolan, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar med Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Utbildningar

Yrkesutbildning
Estetiska utbildningar
Musik / Sång / Musikproduktion Längd Pris Ort
Ljudtekniker 2 år Haparanda
Musiker Haparanda
Singer/Songwriter Haparanda

Beskrivning och boende

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Sverigefinska folkhögskolan

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigefinska folkhögskolan

Torget 3
953 32 Haparanda

Tel: +46 922 688 00
www.svefi.net

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 13 recensioner.

Elias

Gick vårdbiträde och allmän 2021-2022. MYCKET trevliga och stöttande lärare oavsett var man befann sig i skolan. Rekommenderar Svefi!

Victoria Kronberg

En riktigt trevlig och fin upplevelse på den här folkhögskolan. Mycket komfortabla miljöer och klassrum med jättebra lärare som ser varje elev där den är och anpassar undervisningarna utifrån elevens förutsättningar och behov. Jag skulle också vilja tillägga att man alltid blir så bra bemött av alla lärare och elever på skolan.

Victoria Kronberg.
(5)

Förra året valde jag att flytta från Dalarna till Haparanda för att studera sång på Sverigefinska Folkhögskolan, utan tvekan det bästa valet jag någonsin gjort! Mina egna åsikter gällande den här folkhögskolan skulle jag beskriva som en mirakulös upplevelse som man aldrig glömmer och med många fantastiska möjligheter och härliga bekantskaper. ...

Visa mer