Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Pilotutbildning - Professional Pilot Program

OSM Aviation Academy
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Fort Lauderdale
20 månader
Heltid
CSN-berättigad
950 000 SEK Momsfri
Engelska
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Fort Lauderdale
950 000 SEK
2021-11-01
2021-10-01

Fort Lauderdale
950 000 SEK
2022-03-07
2022-02-07

Fort Lauderdale
950 000 SEK
2022-06-13
2022-05-13

Fort Lauderdale
950 000 SEK
2022-10-03
2022-09-03
osm-professional-pilot-program-usa

Pilotutbildning - Professional Pilot Program

Vill du bli yrkespilot?

Professional Pilot Program är en integrerad pilotutbildning skräddarsydd för dig som vill bli yrkespilot. Professional Pilot Program riktar sig till dig som inte har någon tidigare flygerfarenhet, men vill påbörja en spännande flygkarriär.

Programmet sträcker sig över 20 månader där de första 12 månader av flygutbildningen sker i Fort Lauderdale, USA. Att påbörja sin flygträning i Fort Lauderdale är en unik möjlighet där pilotutbildningen sker i ett av världens mest trafikerade luftrum. Pilotutbildningen består av både flygning och flygteori som varvas under hela utbildningen. Upplägget gör att du som elev får praktisera din teori under flyglektionerna vilket underlättar din inlärning. 

Med Florida som övningsområde kommer du som elev att uppleva nya utmaningar genom flygutbildningens gång. I och med att utbildningen bedrivs både i Fort Lauderdale (med sitt tätt trafikerade luftrum och varma klimat) och Västerås får du en gedigen grund att stå på i din fortsatta karriär. OSMAA är en internationell flygskola med elever från hela världen vilket förbättrar dina kunskaper i det engelska språket samt olika kulturer. OSMAA är stolta att kunna erbjuda denna unika blandning, vilken förbereder dig på ett utomordentligt sätt för en internationell flygkarriär.

Pilotutbildning på engelska
Eftersom pilotyrket är internationellt sker undervisningen på Engelska, med Engelsk kurslitteratur. Du som elev erhåller alla certifikat och behörigheter för att kunna söka jobb som pilot i Europa. Denna integrerade utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och har visat sig vara väldigt meriterande på arbetsmarknaden, dels för att den är integrerad (teori och praktisk flygning varvas) vilket många flygbolag föredrar och dels för att man får språket och erfarenheterna från USA. Elever från OSMAA jobbar som piloter på flygbolag både i Sverige och Europa.

Detta ingår i pilotutbildningen:

 • 261.5 h flygträning
 • ATPL flygteori, består av 14 teoriämnen
 • APS MCC i 737NG simulator 
 • JOC kurs i 737NG simulator
 • Totalt 75h i 737NG simulator
 • 6 h avancerad flygning
 • All literatur 
 • Livförsäkring
 • Uniform
 • Loss of License försäkring
För mer information om Pilotutbildning - Professional Pilot Program, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

INFORMATIONSDAG

Pilot Open Day

Undrar du vad som krävs för att bli pilot? Eller är du bara nyfiken på hur vardagen ser ut för en studerande på en flygskola? Då är våra informationsdagar (Pilot Open Day) perfekt för dig!

Under en Pilot Open Day får du att lära dig mer om:

 • Vår skola och träningsfilosofi
 • Vad du behöver göra innan du kan ansöka
 • Livet som en pilot under utbildning
 • Pilotbehov och arbetsmarknad
 • Kostnad för utbildning och andra utgifter

Vår presentation börjar vanligtvis klockan 13:00 lokal tid och varar i cirka 2 timmar. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor under och efter presentationen.

Du kan se alla kommande evenemang och anmäla dig på vår hemsida.

Vägen till Trafikflygare

Professional Pilot Program - 20 månaders integrerad trafikflygarutbildning

Månad 1
Den första månaden består av förberedande studier där du fräschar upp dina kunskaper i matematik och fysik. Du lär dig även den grundläggande teorin om bland annat lyftkraft, navigation och meteorologi. Detta för att vara mer förberedd inför tiden i Florida. Denna första månad bedrivs som distansstudier och du kommer att ha tillgång till OSMAAs instruktörer via vår utbildningsplattform, DLS Distance Learning System. Du kommer att skriva ett prov per ämne via Internet under denna fas.

Månad 2-13
12 månader av teori och flygutbildningen sker på OSMAAs egna flygskola i Fort Lauderdale, USA. Flygskolan ligger på tätt trafikerade Fort Lauderdale Executve Airport i Florida. Att flyga i USA ger en erfarenhet och merit som inte går att få i Sverige, eftersom trafikintensiteten och radiotrafiken är mycket hög. Dina kunskaper i det Engelska språket kommer också att förbättras då utbildningen sker på Engelska. Vädret i soliga Florida tillåter flygning i betydligt större utsträckning än i Sverige.

Eftersom utbildningen är integrerad varvas flygningen med teorin. Teorins 14 ämnen är indelade i 4 faser där du läser och examineras för Transportstyrelsen i 3 av de 4 faserna under ditt år i Fort Lauderdale.

Månad 14-18
Väl tillbaka i Sverige utförs flygutbildningen på Stockholm-Västerås flygplats i Västerås där OSM Aviation Academy har sitt huvudkontor. Här börjar du med tvåmotorutbildning i skolans DA42, för att sedan avsluta med uppflygning för Transportstyrelsen.

Månad 19-20
Flygutbildningen avslutas med APS Multi Crew Co-operation (MCC) och Jet Orientation Course (JOC) kurs. Du lär dig flyga i ett tvåpilot system, kapten och styrman. Under APS MCC kursen är fokus på kommunikation och samarbete mellan piloterna under olika faser av flygning. JOC riktar sig åt att förbereda eleven för att arbeta på ett flygbolag. Utbildningen genomförs i OSMAA's 737NG Simulator. Under APS MCC och JOC kursen får du den första JET erfarenheten. Totalt 75h i simulatorn ingår i programmet.


Pilotutbildningen är integrerad, vilket betyder att man följer ett av Transportstyrelsen godkänt program där allt är inkluderat från början till slut.

Utbildningsformen Integrerad ger dig betydligt fler lärarledda lektioner i luften och på marken i jämförelse med andra utbildningsupplägg, detta är något som flygbolagen ser mycket positivt på när de rekryterar piloter.

OSM Aviation Academy

Så ansöker du

Förkunskapskrav

Godkänd 3-årig gymnasieutbildning
Lägst betyget Godkänd eller motsvarande i Engelska B/Engelska 6 samt Matematik B/Matematik 2b och Fysik 1*.

*Saknar du fysikkunskapen erbjuder vi en distanskurs i fysik.  Kursen är beräknad på 2 veckors fulltidsstudier och måste vara klar innan kursstart.
Kursavgift: 1500 SEK.

Godkänt Pilot Aptitude Test
Pilot Aptitude Test består av testning av ett antal kapaciteter samt en intervju med en legitimerad flygpsykolog.

Vi erbjuder testet uppdelat i två delar, varav den första kostar 100 EUR. Blir man godkänd på första delen kan man boka in andra delen, vilket är intervjun med flygpsykologen. Den andra delen kostar då 500 EUR och återfås i form av reducerat kurspris ifall man kommer in på Professional Pilot Program eller First Officer Program. Testerna utförs i samband med våra informationsdagar som är med jämna mellanrum i Västerås, Göteborg, Köpenhamn och Oslo.

Kontakta oss för mer information!

Testet går även att bokas direkt med flygpsykolog. Testet delas dock inte upp i två delar då, utan båda delarna bokas samtidigt och kostnaden brukar ligga på runt 6000 SEK. Notera även att denna summa inte återfås i form av reducerat kurspris ifall man påbörjar en utbildning hos oss, eftersom det inte är vi som håller i testningen. Följande flygpsykologer är då godkända i Sverige:

 • SIAP, som utför tester i Stockholm.
 • Interpersona, som utför tester i Västerås.
 • Flygmedicinskt centrum, som utför tester i Malmö.

Giltigt EASA Medical Class 1* 

*Samtliga förkunskapskrav ska vara uppfyllda till sista ansökningsdagen, förutom EASA Medical Class 1
EASA Medical Class 1 skall vara OSMAA tillhanda senast kursstart. Detta certifikat är förknippat med kostnader för den sökande och vi rekommenderar därför att detta test genomförs efter ett positivt antagningsbesked. Mer information om hur du bokar och genomför en undersökning för EASA Medical Class 1 får du genom att besöka vår hemsida. 

Examen & Intyg

Certifikat och behörigheter

Efter avslutad utbildning erhålls följande europeiska certifikat och behörigheter

 • CPL - Commercial Pilot License
 • ATPL - Theory
 • Multi Engine Rating
 • Instrument Rating
 • APS MCC (Airline Pilot Standard Multi Crew Co-operation)
 • JOC (Jet Orientation Course)

Det ingår en Jet Orientation Course (JOC). JOC kursen genomförs tillsammans med MCC kursen i vår 737NG simulator. Detta ger eleverna totalt 40h i simulatorn där han/hon förbereder sig för att flyga större jet-och turbopropflygplan som de allra flesta flygbolag opererar.

Certifikaten gör dig behörig att söka anställning som styrman (first officer) hos de europeiska flygbolagen. Samlingsnamnet för dessa certifikat och behörigheter är "Frozen ATPL" termen brukar användas av flygbolag när de söker piloter.

Kostnader

Kostnaden för utbildningen samt alla avgifter finns att hitta på OSMAAs hemsida i produktkatalogen för Professional Pilot Program.

Hela flygutbildningen är studiemedelsberättigad via CSN för studiebidrag, studielån samt merkostnadslån. Elever som antas till denna pilotutbildning kan bland annat ansöka om lån för VISA till USA, resa till USA, medicinska undersökningar, Certifikatavgifter till Transportstyrelsen.

Observera att studiemedel från CSN är till för dina levnadsomkostnader, själva kursavgiften betalas av eleven till OSMAA.

Pilotutbildningen är privatfinansierad och priset är 950 000 SEK. 

Fortsatta studier

Pilotyrket

När du klarat Professional Pilot Program är du redo att söka jobb som pilot. Det första steget är då att lära dig att flyga den specifika typ av flygplan som flygbolaget använder. Utbildningen på en specifik typ kallas Type Rating. En pilot får bara jobba som pilot på de typer som piloten är influgen på. Boeing 737 är en typ och Airbus 320 är en annan. Det finns en uppsjö av olika flygplan och modeller som har olika flygegenskaper och tekniska system. Piloten får alltså inte flyga vilket flygplan som helst utan bara den/de typer som man är utbildad på. 

Type Rating

En Type Rating tar ca 1,5-3 månader att genomföra och innefattar teoriutbildning och flygning i simulator. Efter avslutad Type Rating genomför man återigen ett flygprov för Transportstyrelsen för att erhålla typen i sitt certifikat.

Pilotyrket ställer höga krav på dig som pilot under hela din karriär, löpande sker kontroller av dina kunskaper och praktiska färdigheter allt för att säkerställa flygsäkerheten. Vanligtvis genomför man två kontroller i simulator varje år för att säkerställa att kompetensen hos piloten uppfylls.

Flyginstruktör

Utbildningen till flyginstruktör är en annan vanlig väg efter avslutad grundutbildning. Utbildningen till flyginstruktör tar ca 3-6 månader och ger dig kompetensen att utbilda nya piloter. Eftersom Europa har ett gemensamt system för flygutbildning kan du med flyginstruktörscertifikat jobba på någon av flygskolorna i Europa. Som instruktör samlar man både flygtid och erfarenhet som är värdefull i den fortsatta karriären.

OSM Aviation Academy

OSM Aviation Academy

OSM Aviation Academy (tidigare Scandinavian Aviation Academy) grundades 1963 och är idag Sveriges ledande flygskola inom pilotutbildning. I oktober 2017 köpte OSM Aviation 51% av aktierna inom OSM Aviation Academy (OSMAA) och i samband med detta blev beslutet taget att...


Läs mer om OSM Aviation Academy och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Pilotutbildning - Professional Pilot Program

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

OSM Aviation Academy

Hässlögatan 2E
721 31 Västerås


Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Felix
Verkligen en kvalitativ och bra utbildning som har ett namn för sig runt om bland företagen ute på marknaden. En av de bästa tiderna i mitt liv utan tvekan med bra instruktörer och flera nya goda vänner! En bra väg in på en rolig bransch!
Simon
Stort tack för 18 fantastiska månader! PPP programmet förberedde oss mer än väl inför vår Airline Jobb intervju som skolan gav oss i slutet av programet
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in