Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Film - Skapande och Produktion

Molkoms Folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Molkom
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: Höst - Molkom

Film - Skapande och Produktion

Drömmer du om att göra film? Hos oss får du verktygen för att uppnå din dröm och tillsammans utvecklar vi dina färdigheter som historieberättare. Toppmodern utrustning, ny inspelningsstudio, unik tillgång till skådespelare och tyngdpunkten lagd på praktik snarare än teori.

Om du har ett nyfiket sinne, tycker om utmaningar och vill utveckla din passion för film under två fantastiska år – då är Molkoms folkhögskolas filmutbildning något för dig. Tillsammans skapar vi filmisk magi och förverkligar dina drömmar!

Filmutbildningen är en tvåårig, eftergymnasial utbildning som är öppen för internationella studerande och all undervisning är därför på engelska.

Under din tid här kommer du att vara med om att göra ett flertal filmer, de flesta i nära samarbete med skolans skådespelarutbildning. Fokus ligger på innehåll och berättande. Det är anledningen till att vi ägnar mycket tid åt att analysera och både ge och ta emot feedback. Du får också möjlighet att prova på många av de olika yrkesroller som ingår i processen att göra film, samt att få en insikt i grundläggande egenföretagande.

Kontakt med filmbranschen
Under utbildningens gång träffar du flera gästlärare som är yrkesverksamma och experter inom vissa områden. Det gäller till exempel manusförfattare, dramaturger, skådespelare och regissörer.

Vi gör också studieresor till mässor, filmfestivaler samt produktionsenheter. Festivaler vi besöker är till exempel Göteborg Film Festival, Uppsala Internationella Kortfilmsfestival, Novemberfestivalen i Trollhättan, FEST New Directors | New Films Festival i Portugal.

Tillsammans med studerande från skolans skådespelarutbildning reser vi under andra året till ett land i medelhavsmiljö. Syftet med denna resa är dels att spela in film på plats i en främmande miljö, dels att ta dykcertifikat och lära sig grunderna i undervattensfoto.

Mål för utbildningen
Vår målsättning är att erbjuda våra studerande en internationell plattform. Vi skapar en multikulturell arena för filmarbetare och skådespelare. Genom att utveckla din förmåga att berätta en historia med film vill vi göra dig åtråvärd på den internationella filmmarknaden.

För mer information om Film - Skapande och Produktion, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Vi strävar efter en jämn fördelning av kön, ålder och etnisk bakgrund/nationalitet. Vi söker också dig som har tidigare erfarenhet av film – från medieprogrammet på gymnasiet eller andra former av filmarbete som bedöms som likvärdig.

Om ansökan
För att din ansökan ska vara giltig måste du skicka in:
Personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats)
Personligt brev
Kopior av betyg
Eventuella arbetsgivarintyg
Intyg, referenser
Tidigare erfarenhet
Digitala kopior av arbetsprover. Det kan vara manuskript, foton, filmer.

Till din ansökan ska du bifoga en filmidé och ett manus. Om du har en film på DVD eller som en digitalkopia ska du bifoga denna i H264-format. Kom ihåg att kontrollera att den går att spela upp från skivan. Du kan också e-posta en fungerande länk till ditt arbete på Internet. Tänk på att dina arbetsprover ska visa prov på din förmåga att uttrycka dig.

Kursinnehåll

Under det första året kommer du att utforska och lära känna olika inslag i filmprocessen. Två mycket viktiga grundstenar är dramaturgi och hur man skriver ett filmmanus.

Andra året ligger utbildningens huvudfokus på regi och foto. Detta ger dig möjlighet att fördjupa dig i ditt specialintresse, som t.ex. i regi, manusskrivande, foto/ljussättning, redigering eller att producera.

Nätverk och samarbete på skolan
Vi samarbetar med Region Värmlands filmkonsulenter i olika projekt. Merparten av de filmer som görs sker i nära samarbete med skolans skådespelarutbildning. Tillsammans med våra skådespelare (andra året) reser vi också på studieresor till Grekland och Italien.

Kursplan

År 1 (41 veckor)
Du får lära dig att arbeta med ett manus, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag. Du lär dig också att planera och förbereda inför postproduktion. Du kommer att arbeta med Sony FS7 och få lära dig grunderna i det som kallas "staging & blocking". Teori och praktik varvas i utbildningen.

• Digital videoteknik, inspelning och efterbearbetning (redigering, postproduktion)
• Bildberättande och bildkomposition
• Ljussättning, ljudinspelning, efterbearbetning
• Regi, kommunikation och stresshantering
• Dramaturgi, analys och manusskrivande grund
• Filmhistoria
• Produktionsmetoder och marknadsföring
• Produktionsplanering, budget och inspelningsplanering
• Projektmetodik
• Studieresor

År 2 (39 veckor)
År två kommer du att arbeta i större grupper och bli förberedd att möta branschens olika krav. Under detta år arbetar du med Sony F55/FS7 (med PL-infattning samt 6 objektiv), praktisk introduktion till undervattens- och flygfotografering och VR (virtual reality) i ett filmperspektiv. Under det andra året kommer du också att vara med om att utveckla och producera en webbserie. Teori och praktik varvas i utbildningen.

• Digital videoteknik, inspelning och efterbearbetning (redigering, postproduktion)
• Bildberättande och bildkomposition
• Ljussättning, ljudinspelning, efterbearbetning
• Regi, kommunikation och stresshantering
• Dramaturgi, analys och manusskrivande grund
• Praktik
• Produktionsmetoder och marknadsföring
• Produktionsplanering, budget och inspelningsplanering
• Projektmetodik
• Steadicam med certifiering
• Studieresor

Egen utrustning/låneutrustning
Molkoms folkhögskola tillhandahåller all utrustning för dina filmproduktioner och övningar.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande. Kostnad för resor och material tillkommer.

Molkoms Folkhögskola

Molkoms Folkhögskola

In English, see separate information below Vill du söka vidare till högre studier eller har du ett intresse inom film, skådespeleri eller hälsa som du vill utveckla eller jobba med? Då kan Molkoms folkhögskola vara platsen för dig. Hos oss...


Läs mer om Molkoms Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Film - Skapande och Produktion

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Molkoms Folkhögskola

Mejerivägen 3 (Box 66)
660 60 Molkom

Tel: 0553 - 100 04
Fax 0553 - 104 96
www.regionvarmland.se

Recensioner

Snittbetyg: 3,5

Baseras på 2 recensioner.

Petter
(5)
En helt enastående upplevelse och utbildning som är svår att jämföra med andra skolor. Det hade varit omöjligt att inhämta all denna information och erfarenhet på annat håll. Högsta betyg!
Elever på skolan
(2)
Finns väldigt bra möjligheter och utrustning på skolan men det finns ingen riktig skaparglädje eller uppmuntran till sidoprojekt och liknande. Du uppmanas att göra filmer som läraren i film gillar och det är en väldigt konservativ syn på filmprocessen på skolan. Redigeringsrummet på skolan är katastrof med jättedyra datorer som det alltid är...
Rektor Kommentar:
Hej! Jag tycker det är tråkigt att ni har en negativ bild av vår filmutbildning. Vi tar till oss den feedback vi får och arbetar ständigt med förbättringar. Vår ambition är att erbjuda en av Sveriges mest konkurrenskraftiga och attraktiva utbildningar inom området där fokus år 1 ligger på grunderna i inspelning, manus och dramaturgi. År 2 foku...
Visa mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in

Du kanske också är intresserad av: