Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

KHD/Y – Konst/hantverk/design - yrkesutbildning

Grimslövs Folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Grimslöv
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

KHD/Y – Konst/hantverk/design - yrkesutbildning

konsthantverk yrkesutbildning

Konst, hantverk, design - yrkesutbildning är en yrkesutbildning med inriktning mot konsthantverk och formgivning. Den vänder sig till dig som vill arbeta inom trä-, metall-, textilbranschen eller som konsthantverkare, möbelsnickare, designer, formgivare, scenograf, med mera. 

Utbildningens mål 

 • att ge ökade praktiska och teoretiska kunskaper
 • att ge en bred inblick i olika material, tekniker och uttryckssätt
 • att genom praktiskt arbete utveckla teknik och formsinne
 • att stimulera till kreativt tänkande och god problemlösningsförmåga
 • att ta del av vårt rika kulturarv och inspirera till ett nytänkande anpassat till dagens behov av konsthantverk och formgivning

Konsthantverk - hela processen 

Du arbetar med hela processen från idé, formgivning och egen tillverkning av olika produkter. Stor vikt läggs vid det hantverksmässiga arbetet.

Arbetsformer och pedagogik

På KHD/Y spelar gruppen en viktig roll som pedagogiskt redskap. Ni jämför olika lösningar på samma uppgift och diskuterar varandras arbeten.

Höstterminen utgörs av koncentrerade teknikgenomgångar samt kreativ inputs. Vårterminen består av fördjupning inom olika områden, större projekt och praktikperioder med kontakter inom näringslivet.

Stor kreativitet, högt tempo och många möjligheter kännetecknar utbildningen. Stor vikt läggs vid processen från skiss till färdig produkt. Lärarna följer regelbundet upp dina arbeten och din personliga utveckling genom workbook-metoden och individuell handledning.

Studieresor och utställningar

KHD/Y har ett brett nätverk av företag, designers, hantverkare och personer verksamma inom området. De har ett nära samarbete med Möbelriket och Designregion Småland.

Närheten till en spännande design- och inredningsbransch skapar förutsättningar för intressanta kontakter och studiebesök som kan ha stor betydelse för din framtid. Ni gör också längre studieresor i Sverige och utomlands. Alla studieresor är obligatoriska och en viktig del i undervisningen.

Praktik

I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagda studier. Här får du möjlighet att möta verkligheten och knyta kontakter för framtiden.

Grimslövs folkhögskola - Verkstäder, material och ekonomi

Du har tillgång till alla skolans verkstäder, även på kvällar och helger. Du har också en egen arbetsplats.

Verkstäder för:

 • trä, maskinverkstad, bänkverkstad, ytbehandling
 • metall, svets, smide
 • gips, betong mm.
 • vävning
 • textiltryck
 • teckning, målning
 • digital bildbehandling
 • analogt-/digitalt foto, fotostudio
För mer information om KHD/Y – Konst/hantverk/design - yrkesutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Utbildningen fordrar 3-årig gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper.

Kursinnehåll

Trä

Egen formgivning och tillverkning av föremål i trä, arbete med handverktyg och maskiner. Verktygs-, material- och maskinlära. Nya och gamla hantverkstekniker i färskt och torkat virke.

Träslagens egenskaper, sågningsprinciper, sammansättningstekniker, virkestorkning, böjträtekniker. Skärsvarvning, ytbehandling.

Metall

Egen formgivning och tillverkning av föremål/objekt i stål och andra metaller som mässing, koppar, aluminium mm. Arbete med handverktyg och maskiner.

Verktygs-, material- och maskinlära. Gassvetsning, migsvetsning, mjuk-, hårdlödning. Kall- varm bearbetning, plåtformning. Plastisk bearbetning av stål (smide). Ytbehandling/patinering

Textil

Egen formgivning och tillverkning av textila produkter. Traditionell och experimentell vävning i olika material och tekniker.

Målad-, tryckt varp och annan dekorativ vävning. Planering, uträkning och materiallära. Fotoscreentryck på textil, glas, trä, metall mm, blocktryck. Färgning, batik, fria textila tekniker. Avslutningar, monteringar.

Design 

Folkhögskola design: Form/designuppgifter. Skissteknik, modellbygge. Formlära. Digital bild (grundläggande photoshop, illustrator, indesign) Redovisnings-, utställnings-, presentationsteknik.

Färg & form

Teckning i olika material och tekniker: Skissteknik, perspektivlära, bildkomposition. Färglära. Målning. Färg, pigment och bindemedel. Tredimensionellt arbete: ex gips och betong. Illustration och grafisk formgivning. Arbete med informationsmaterial

Kostnader

Undervisningen på folkhögskola är kostnadsfri och CSN-berättigande. De har en stor mängd olika material på skolan vilket ger bra förutsättningar för ett effektivt år. Du betalar för boende, mat, material och studieresor. 

Kontakta skolan för mer information!

CSN

Kursen vänder sig till dig som inte har möjlighet att ta studielån på folkhögskolekvoten. CSN för KHD/Y räknas på högskolekvoten

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: KHD/Y – Konst/hantverk/design - yrkesutbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Grimslövs Folkhögskola

Grimslövs Folkhögskola

Grimslövs Folkhögskola
340 32 Grimslöv