Förklaring av KY-utbildningar och YH-utbildningar

03 mar 2010
FRÅGA
Hej!
Jag funderar starkt på att söka en KY-utbildning men jag har ett par frågor:

Hur skiljer sig studierna i en KY-utbildning till skillnad från universitetsstudier? Varför är universitetets studier för samma yrke så mycket längre? (t ex redovisningsekonom, konsult etc..)

Hur kan man räkna sina KY-poäng jämfört med högskolepoäng? (säg att jag vill plugga vidare på universitetet efter min KY-utbildning och behöver t ex kunna redovsning, vilket jag kan från min KY-utbildning, hur kan ajg tillgodoräkna detta?

Vad är skillnaden mellan en kandidatexamen och en KY-examen?

Mvh//
Sofie

Svar:

Hej Sofie.

Unikt för KY-utbildningar är det nära samarbetet med näringslivet och andra utbildningsanordnare vilket gör att utbildningarna ständigt anpassas för att möta näringslivets behov på arbetskraft. Tanken är att KY bara ska finnas när och där den behövs.

En av grundidéerna med KY-utbildning är att kontinuerligt kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom KY kallas den praktiska delen för LIA - lärande i arbetslivet, som är ett av de mest populära momenten inom KY-utbildningen. Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär.

Eftersom KY-utbildningar är skapade och anpassade för att täcka upp en efterfrågan och ett behov som finns på arbetsmarknaden är jobbsökningsprocessen ofta betydligt kortare för den som gått en KY-utbildning än för den med akademisk examen, vilket betyder att det är lättare att få jobb!

Det du bör har i åtanke att vissa företag och organisationer föredra så kallade akademiker, men detta varierar mycket, och i och med att du med din KY-utbildning får praktisera på företag 1/3 av din utbildning så har du goda möjligheter att knyta kontakter för anställning efter avslutade studier.

Det du bör veta också är att KY-utbildningarna kan sägas vara YH-utbildningarnas föregångare. YH står för Yrkeshögskole utbildning och är på väg att ersätta KY-utbildningara. KY-utbildningar och utbildningar på yrkeshögskolan är likvärdiga och håller samma kvalitet. Däremot styrs KY- och YH-utbildningar av olika lagar och förordningar och de skiljer sig därför åt till exempel när det gäller poängsystem och examensbeteckningar. Du kan läsa mer om YH-utbildningar på Yrkeshöskolan.net.

Du kan hitta ett flertal KY-utbildningar och YH-utbildningar hos oss på Studentum, och göra en intresseanmälan på den utbildningar som fångar ditt intresse.

Lycka till!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in