Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

yrkesutbildning till trädgårsmästare

Ett blomstrande arbete

Trädgårdar är fantastiska men kräver kunskap av den som vill sköta, förändra eller utveckla trädgården. Som trädgårdsmästare har du kunskap om det. Trädgård är ett drömarbetsområde för dig som vill jobba med grönska och kreativitet.


Vad gör en trädgårdsmästare?

Som trädgårdsmästare är du en jordnära person som inte är rädd för smuts under naglarna. Du vill bidra till en grönare livsmiljö, är kreativ och trivs bra utomhus.

En trädgårdsmästare har kunskap om hur man på bästa sätt planterar, odlar, gödslar, beskär och formger en hållbar, givande och blomstrande trädgård i olika säsonger. Som trädgårdsmästare organiserar och planerar du trädgårdsarbetet, men utför också själv arbete som till exempel trädgårdsskötsel, beskärning, trädvård, plantering och gräsklippning. Du kommer att arbeta fritt i yrket och det är därför en fördel om du trivs med att arbeta självständigt och med planering. Förutom skötselmoment kan du också arbeta med att driva egna projekt, genomföra inventeringar av utemiljöer, kostnadsberäkningar och beställningar.

Variationen i jobbet är stor och trädgårdsmästare och trädgårdsföretag kan ha olika inriktningar vilket bidrar till att du kan jobba med olika odlingsformer. Vissa växter odlas i växthus och andra klarar sig bra utomhus.

Läs en yrkesutbildning till trädgårdsmästare

De flesta yrkesutbildningar ger dig en bred kompetens, men du kan också välja att ha en inriktning på din utbildning. Många yrkesutbildningar ger dig möjlighet att ha praktik som en del av din utbildning. Du får då praktisk erfarenhet redan under studierna samtidigt som du kan knyta viktiga kontakter i arbetslivet.

De flesta utbildningarna syftar till att ge en bred kompetens inom park- och kulturlandskap. Efterfrågan hos många aktörer är stor och din yrkesskicklighet är eftersökt. Du kan jobba i bl a kommunala parker, slottsparker, kyrkogårdsförvaltningar, bostadsföretag och anläggnings-och skötselföretag. Att starta eget inom skötsel och anläggning är också en god idé.


Jobb efter dina studier

Efter dina studier har du goda chanser till jobb! Att starta eget finns som en möjlighet, men du kan också välja att ta anställning. Trädgårdsbranschen kan innebära att du jobbar med en hel del olika saker, du kan till exempel arbeta med design, växtkunskap, grönyteskötsel, anläggningsarbeten och mycket mer. Här är några exempel på yrkes som du kan ha efter din yrkesutbildning till trädgårdsmästare:

  • Arborist
  • Hortonom
  • Landskapsarkitekt
  • Landskapsingenjör
  • Prydnadsväxtodlare
  • Trädgårdsanläggare
  • Trädgårdsmästare
  • Trädgårdsdesigner 

Lycka till med dina studier! 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in