Oberoende utbildning med starkt fokus

yrkesutbildningar

Välj mellan allt från frisör, osteopat och helikopterpilot till florist, fordonsmekaniker eller juristassistent. Utbudet bland yrkesutbildningarna är lika varierande som utbildningstid och behörighetskrav. Du kan dock vara säker på att det finns en utbildning för just dig.

Så kallade yrkesutbildningar hålls av privata utbildningsanordnare och förknippas ofta med praktiska inriktningar och specifika yrkestitlar. Efter utbildningen kan du alltså söka jobb som det du studerat till.

Teori och praktik

Förutom att teori och praktik vävs samman under själva utbildningen så ingår ofta någon form av arbetsplatsförlagd praktik. Något som är till stor fördel för dig som student eftersom det ger dig både erfarenhet och kontakter inför det kommande jobbsökandet.

– Vi hade praktik samtidigt som vi pluggade så vi fick erfarenhet under tiden, säger Camilla Sörensson, 30 år gammal, som pluggade till hudterapeut och fick jobb redan innan utbildningens slut.

Hon berättar att det betydde långa och intensiva dagar, men det bidrog också till den korta utbildningstiden på ett år.

– Vi hade inga lov eller semester eller något sådant. Det var stentufft. Men hellre kort och intensivt så man kan börja jobba så fort som möjligt, istället för att samla på sig en massa studielån!

Kolla vad som ingår

Att plugga en yrkesutbildning kan vara gratis, kosta lite grann eller vara mycket dyr. Som sagt, det varierar, precis som utbudet. Och eftersom yrkesutbildningarna inte går under någon tillsyn så kan det vara bra att ta reda på vad tidigare elever säger om just den utbildningen som intresserar dig.

– Det är jätteviktigt att kolla upp vad som exakt ingår i utbildningen så man är säker på att man kan börja jobba direkt efter utbildningen och att det inte krävs mer praktik till exempel.

Olika diplomeringar

Många av yrkesutbildningarna ger en slags examen eller diplom. Hantverksutbildningar brukar exempelvis utfästa ett ”gesällbrev”. Det är ett bevis på att man är yrkesutbildad och att man uppnått en viss kvalifikationsnivå – något som många arbetsgivare frågar efter när man söker jobb inom sitt yrke. Ta därför reda på förhand vilken examen du får, så du kan vara säker på att utbildningen uppfyller de krav du ställer.

– Det finns så många kursbenämningar och yrkestitlar som liknar varandra men som ger olika behörigheter, säger Camilla.

– Den utbildningen jag gick gav mig en certifiering som är gångbar utomlands, men långt ifrån alla diplomeringar ger den möjligheten.

Yrkesutbildning versus yrkeshögskoleutbildning

Namnen är förvirrande lika, men en yrkesutbildning är privat och ges ofta av föreningar eller företag. De är inte alltid kostnadsfria och det är inte säkert man får ta studielån under tiden.

En yrkeshögskoleutbildning (Yh) däremot är en slags yrkesutbildning men går under statlig tillsyn och granskas och godkänns av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Den är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.

Hitta din yrkesutbildning här!


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in