En yrkesutbildning ger dig spetskompetens

yrkesutbildningar personlig tränare

Lockas du av en specifik yrkestitel? Med en yrkesutbildning kan du bli allt från projektledare till personlig tränare eller massageterapeut. Chansen är stor att det finns något just för dig. Här kan du läsa mer om utbildningstypen som vässar din spetskompetens.

Vilken utbildningsform som passar just dig är en av de största frågorna du behöver ta ställning till innan du börjar plugga. Om du väljer en yrkesutbildning får du en yrkestitel inom ett specifikt område. Många yrkesutbildningar bedrivs i nära samarbete med näringslivet, vilket innebär att du ges tillfälle att knyta värdefulla kontakter under din studietid.

I en yrkesutbildning varvas teoretiska kunskaper med praktiska moment, där den praktiska delen oftast är dominerande. Johan Kullander arbetade i receptionen på ett gym när han blev intresserad av att bli personlig tränare. Valet föll på en yrkesutbildning. 
– Pt-utbildningen var väldigt intensiv, totalt en och en halv månad. Det var jäkligt roligt och lärorikt, berättar Johan.

Det kan upplevas svårt att skilja mellan yrkesutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar (Yh). En privat yrkesutbildning är dock upplagd på ett lite annorlunda sätt jämfört med en Yh-utbildning. Myndigheten för yrkeshögskolan granskar och godkänner alla Yh-utbildningar. Det är alltså Yh-myndigheten som beslutar om dessa utbildningar ska få starta eller inte.

De privata yrkesutbildningarna står inte under någon statlig myndighet och är oftast inte kostnadsfria eller studiemedelsberättigade. Yrkesutbildningarna, privata eller inte, skiljer sig också mycket från de klassiska akademiska utbildningarna som ges vid högskolor och universitet. Den största skillnaden är att de praktiska momenten ofta är dominerande i yrkesutbildningar.

Eftersom de privata yrkesutbildningarna inte står under någon statlig tillsyn är det upp till dig att undersöka om de är godkända av yrkesområdets branschorganisation och huruvida de ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller en examen. Ett tips är att ta kontakt med studenter som pluggat den utbildning du är intresserad av eller gått på den skola där du vill gå. På så vis kan du få mer information och svar på dina frågor. Vad gäller kostnad så kan en yrkesutbildning kosta allt från noll till flera hundratusen kronor. Kostnaden beror på vem som är utbildningsanordnare.

– Jag betalade själv för min utbildning, men jag fick väldigt bra rabatt genom mitt arbete. Det viktiga för mig var att gå en utbildning som gav mig ett internationellt certifikat. Jag valde att betala eftersom jag visste att det var en bra utbildning, säger Johan.

Yrkesutbildningar erbjuds inom en uppsjö av branscher. Dina möjligheter är många!

Hitta din yrkesutbildning idag!

 


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in