Det blev en dörröppnare för karriären!

yrkesutbildningar tränare

Fredrik Sjöberg, 35 år, började med aerobics av en slump. Nu ses han som en förebild för många inom träningsbranschen. Genom en yrkesutbildning blev Fredrik licensierad Gruppträningsinstruktör. Med utbildningen öppnades många dörrar och karriären tog fart! Det som innan varit mer av en hobby utvecklades till en yrkesroll med målet att få människor att må bra.

Hur kom det sig att du började med aerobics?
– Egentligen började jag med aerobics av en slump. Jag tränade judo när jag var yngre och ville inte tävla längre utan började istället undervisa i fyspassen på judoklubben. Med anledning av det blev jag skickad på en gympaledarutbildning och kom på så sätt i kontakt med aerobics. Jag kände direkt att det var för mig! Det gav energi och kraft på ett sätt som jag inte stött på inom någon idrott tidigare. Det ena ledde till det andra och efter studenten började jag jobba som instruktör.

– Eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet blev det en rätt skakig start men redan efter 3 månader var klasserna fulla och efter ca 1 år blev jag Aerobicsmanager på träningscentret. Efter ytterligare ett tag kände jag att jag ville utvecklas vidare och senare blev jag även licensierad Gruppträningsinstruktör!

Vad utmärker en duktig grupp-träningsinstruktör och vad kan man göra för att bli en framgångsrik instruktör?
– Som gruppträningsinstruktör är du både artist och ledare, att inse detta är en av grundstenarna, på samma gång är det i sig något av en motsägelse. Du skall älska att stå i centrum samtidigt som du inte får låta artisten ta överhand eftersom det är gruppen som är i fokus. De som lyckas förvalta detta väl är oftast de som lyckas bäst och blir framgångsrika instruktörer.

– Något annat som skiljer toppen från de övriga är träning. De som är duktigast på sitt yrke tränar hårt och övar väldigt mycket. Så ett av mina absolut bästa råd till nya instruktörer som vill lyckas är att träna, träna, träna. Man måste vara beredd på att jobba hårt samtidigt som det gäller att ha en ödmjuk inställning för att få nya spännande uppdrag. Allt är inte en dans på rosor trots att man som instruktör gör det man älskar att göra, man måste fortfarande jobba hårt.

Hur skulle du beskriva yrket gruppträningsinstruktör idag?
– Idag är det ett riktigt jobb, det var det inte när jag började som instruktör. Branschen har utvecklats enormt mycket även om det fortfarande är en ganska omogen bransch. Idag är det mer karriärinriktat. Du kan vara föräldraledig, du har sjuklön, pension osv. Yrket som sådant är självklart jättekul förutsatt att det verkligen är det du vill göra, som med allt egentligen. Det är ett yrke som både ger och tar mycket energi men framförallt är det mycket glädje eftersom du bidrar till att andra människor både har kul och mår bra!

Vad är du mest stolt över med din karriär?
– Att jag har gjort det jag tycker är enormt kul och roligt! Jag har lyssnat mycket på mitt hjärta och varit sann mot mig själv. När något inte har känts bra har jag ändrat på det. Det har lett mig fram till den person jag är idag och gett mig de yrkesmässiga utmaningar jag har fått förmånen att få jobba med!

Hitta din yrkesutbildning här!


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in