Socialpedagogutbildning
Socialpedagogutbildningen på Värnamo Folkhögskola är till för dig som vill arbeta med socialt behandlingsarbete för vuxna och ungdomar.
Framtida arbetsplatser kan exempelvis vara skola, behandlingshem och myndighet.
Studierna förankras teoretiskt och följs upp av praktiska övningar. Utbildningen syftar till en personlig utveckling inriktad på att utveckla personlig kompetens i kontakten med andra människor.
Du får chansen att lära känna dig själv på ett djupare plan, vilket också är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete med andra.
Yrket
Arbetet som socialpedagog kan vara såväl förebyggande som behandlande. Arbetet innebär att förändring sker via en relation mellan pedagog och klient.
Kunniga och professionella pedagoger behövs för att möjliggöra en nystart för klienterna. Du kommer dock att möta krav och förväntningar från många olika håll. Beroende på var du väljer att arbeta kommer dina arbetsuppgifter att se olika ut. För klienter är du såväl en lärare som medmänniska och ett föredöme
Kommande kursstarter
Utbildningsinnehåll
Detta är en kurs som omfattar fyra terminer. Kursplanen betonar kunskap om destruktivt beteende, behandlingsmetoder, människosyn, samtalsmetodik, etik samhällssyn och psykologi.
Kursen innehåller även två längre praktikperioder.
I kursen ingår att du själv dokumenterar din egen lärprocess. Kursen är processinriktad vilket bidrar till din personliga utveckling och lärande genom utbyte av erfarenheter, tankar, värderingar och reflektioner mellan deltagarna.
Innehåll
Kursen inleds med gruppbygge där kursdeltagarna får tillfälle att lära känna varandra.
Under första terminen koncentreras studierna främst kring grundläggande kunskaper i beteendevetenskap, samhällskunskap samt socialt arbete.
Under andra terminenägnas större delen av tiden tillpraktik (Arbetsplatsförlaga studier, APS). Under terminen görs en kortare studieresa. Under termin två och tre tas ämnen som kriminalitet och sociologi upp.
Tredje terminen innehåller även den en längre praktikperiod (APS).
Under slutet av fjärde terminen görs en längre studieresa till en plats som kursdeltagarna själva bestämmer. All undervisning vävs samman med praktik (APS), teori, praktik, studiebesök och föreläsningar.
Kursmoment
Beteendevetenskap
- Behandlingsmetodik
- MI (Motiverande samtal)
- Samtalsmetodik
- Personlig utveckling
- Psykologi, socialpsykologi
- Kultursociologi
- Skapande verksamhet, bildberättelse
- Neuropsykiatriska funktionsvariationer
Samhällsvetenskap
- Nutida svenskt samhällsliv
- Värderingsfrågor
- Jämställdhet
- Kriminalitet
Socialt arbete
- Socialtjänst/sociallagstiftning
- Sociala problem
- Missbruk
Socialt behandlingsarbete
- Social förändring
- Problemlösning för den enskilda människan
- Öka människors välbefinnande
- Beroende
Ansökan och behörighet
Antagningsvillkor
Allmän eller grundläggande behörighet för högskolestudier. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.
Det är önskvärt att du har arbetat med människor inom vård eller behandling i minst 5 år, samt att ha gått Kurs A i psykologi eller motsvarande.
Om du har varit drogberoende krävs minst tre års dokumenterad drogfrihet. För den som haft egen personlighetsproblematik, som behandlats professionellt, bör behandling samt tre års besvärs-/symptomfrihet kunna styrkas. Antagning sker genom halv dag på skolan med andra sökanden samt genom personlig intervju, detta efter att meritbedömningen har skett.
Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar för kurslitteratur, material och studieresor. Studieresa andra terminen cirka 1 500 kronor, studieresa fjärde terminen cirka 4 000 kronor.
Värnamo Folkhögskola på Facebook
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4
Det är en bra skola med bra urval på utbildningar. Trevlig personal som alltid är tillmötesgående. Trivsam miljö på skolan och tillgång till gymnastik hall samt gym. Boendet är ...
Rektorn har ordet: Värnamo Folkhögskola – en dag utan skratt är en förlorad dag
Värnamo Folkhögskola har en lång historia. Redan 1876 slogs portarna till skolan upp. Sedan dess har deltagare från när och mer fjärran tillbringat sin studietid hos oss. När vi har förmånen att träffa dem senare i livet brukar en sak...
Kan bara rekommendera den!