Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Vårdbiträdesutbildning

Valjevikens Folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Sölvesborg
60 veckor
CSN-berättigad
Startdatum: januari 2021 - Sölvesborg
Sista ansökan: 2020-10-01

Vårdbiträdesutbildning

Utbildningen till Vårdbiträde vänder sig till dig som vill arbeta inom vård och ger dig fördjupade kunskaper inom vård och omsorg. För att trivas med att arbeta inom vård och omsorg behöver du tycka om att arbeta med människor.

Vårdbiträdesutbildningen vänder sig i första hand till kursdeltagare som saknar kunskaper i svenska språket motsvarande grundskolan årskurs 9 och ger möjlighet till att arbeta inom sjukvård, hemtjänst, äldreomsorg eller inom handikappsomsorgen. Vårdbiträdets arbetsuppgifter är varierande. De stödjer vårdtagaren att leva ett så självständigt liv som möjligt i sin vardag. Att ta vara på vårdtagarens egna resurser är en del av arbetet samt att uppmuntra dem att göra det de själva klarar av.

Andra vanligt förekommande uppgifter är att hjälpa till med personlig hygien, påklädning, linda ben, hjälpa brukaren att ta sin medicin, dokumentera och rapportera om förändringar i hälsotillståndet. Att utföra kontroller som temp, puls och blodtryck kan förekomma. Dagliga rutiner, som städning, tvätt och matlagning ingår i arbetet. Kort sagt fokuserar vårdbiträdet på det praktiska arbetet, inte på det medicinska.

I arbetet ingår att vara stöttande vid svåra besked och situationer, både för vårdtagare/patient och anhöriga. Det kan i många fall vara en merit att kunna prata flera språk än svenska, för att lättare kunna kommunicera med vårdtagare som har andra modersmål. Det blir allt vanligare att människor som kommit hit från andra länder vill få stöd och hjälp på sitt språk när de blir gamla.

Yrket kräver att man gör förflyttningar som kan vara tunga. Därför är god kunskap i förflyttningsteknik viktig. Idag finns oftast olika redskap som underlättar de tyngsta momenten. För att förhindra smittspridning krävs att man följer de hygienrutiner som finns på arbetsplatsen.

För mer information om Vårdbiträdesutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan görs via skolans hemsida

Utbildningen är utformad för att du som inte har kunskaper i svenska språket motsvarande grundskolans årskurs 9 eller av andra skäl behöver språkstöd i svenska ska få gott om tid att klara studierna.

Examen & Intyg

Intyg

Valjevikens folkhögskola Facebook

Valjevikens Folkhögskola

Valjevikens Folkhögskola

Valjeviken ligger i Sölvesborg, Blekinge. Alldeles intill havet och med bokskogen inpå knutarna.  Inom Valjeviken ryms flera olika verksamheter, en av dessa är vår folkhögskola. Vi erbjuder både långa och korta kurser. Allt under ledning av kompetenta pedagoger samt med...


Läs mer om Valjevikens Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Vårdbiträdesutbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Valjevikens Folkhögskola

Valjeviken - Box 94
294 22 Sölvesborg

Kursinnehåll

Utbildningen anpassas efter elevernas individuella förutsättningar, utifrån förkunskaper i svenska språket. De kurser som ingår i vårdbiträdesutbildningen är:

  Gemensamma kurser.
 • Hälsopedagogik motsvarande, 100 poäng
 • Medicin 1 motsvarande, 150 poäng
 • Etik och människans livsvillkor motsvarande, 100 poäng
 • Psykiatri 1 motsvarande, 100 poäng
 • Psykologi 1 motsvarande, 50 poäng
 • Specialpedagogik 1 motsvarande, 100 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 1 motsvarande, 200 poäng
 • APL
 • Svenska som andra språk (SVA)
 • Yrkessvenska

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från yrkesutbildningar.se
Logga in