Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Trauma och Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

Sverigehälsan
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Malmö, Stockholm
4 dagar
Heltid
Icke studiemedelsberättigad
11 900 SEK inkl. moms
Svenska
Kommande starter
Malmö
11 900 SEK
2021-04-19

Stockholm
11 900 SEK
2021-03-18

Trauma och Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

Bemötande, stöd och behandling utifrån ett KBT perspektiv

Detta är en utbildning för dig som i ditt arbete möter barn, vuxna och/eller familjer som upplevt svåra händelser, till exempel, utsatthet för våld, sexuella övergrepp, allvarliga olyckor, krig m.m. och som vill få en ökad kunskap om trauma och traumatisering. Utbildningen erbjuder praktiska verktyg i bemötandet och arbetet med traumatiserade personer. Teori varvas med praktiska moment i form av diskussion, fallbeskrivningar och övningar kopplade till de teoretiska momenten. Kursen innehåller även en översiktlig genomgång av effektiv KBT-behandling vid Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

För mer information om Trauma och Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Utbildningen passar dig som är yrkesverksam inom vård, skola och omsorg, till exempel elevhälsa, lärare, läkare, sjuksköterskor, psykologer, socialsekreterare, personal på boenden.

Ansökan görs på sverigehalsan.se/utbildningar/trauma-ptsd/.

Ur innehållet

Undervisningen ges i form av föreläsning, övningar och filmvisning.

Dag 1

Traumateori och Bedömning. Grundläggande psykotraumatologi – vad är trauma, vad innebär traumatisering? Vad händer i hjärnan och hur påverkar det tankar, känslor och beteenden. Genomgång av diagnosen PTSD enligt DSM V och av skattningsskalor. Grundläggande kunskap om dissociation. Påverkan på anknytningsmönster och inlärning och vad det innebär för skapandet av en terapeutisk allians. Sekundär traumatisering – dvs så tar vi hand om oss själva i arbetet med traumatiserade.

Dag 2

Stabiliserande åtgärder i praktiken; yttre stabilisering, psykoedukation, avslappningstekniker, affektreglering och  kognitiv omstrukturering. Traumamedvetet förhållningssätt och relationen som verktyg.

Dag 3

Komplex traumatisering och arbete med särskilt utsatta grupper såsom ensamkommande flyktingbarn, socioekonomiskt utsatta och individer som upplevt sexuella övergrepp, våld och missbruk. “Kulturell kompetens” och att arbeta med tolk.

Dag 4

Evidensbaserad traumafokuserad KBT: Emotionell bearbetingsteori, Traumafokuserad KBT (TF KBT) för barn och unga och Prolonged Exposure therapy for PTSD (PE) för unga och vuxna.

Om kursledaren

Hanna Dimbodius är legitimerad psykolog och certifierad handledare i Prolonged Exposure Therapy for PTSD (PE). Hanna har mångårig erfarenhet av behandlingsarbete med traumatiserade vuxna och barn, såväl inom psykiatri som privat verksamhet. Hanna driver KriTra Kris- och Traumapsykologi AB och undervisar och handleder på traumaområdet vid Göteborgs Universitet, på privata uppdragsutbildningar och inom socialtjänst, psykiatri och primärvård.

Marja Onsjö är legitimerad psykolog och har lång erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, handledning och utbildning i Traumafokuserad KBT inom Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP). Hon utbildar och handleder även personal inom Socialtjänsten, Ungdomsmottagningar, skola och på HVB hem i traumateori, bemötande och förhållningssätt. Utöver detta är Marja även doktorand vid Psykologiska Institutionen i Göteborg där hon forskar kring barn och unga som utsatts för våld i hemmet.

Reportage

Lärare med lång erfarenhet och sköna personligheter

Lärare med lång erfarenhet och sköna personligheter

Läs mer Sverigehälsan

Annika Klingström studerade Friskvårdsterapeut och kostrådgivare med KBT-inriktning på Sverigehälsan och tog examen 2012. Annika är mycket nöjd med sin utbildning hos Sverigehälsan. 

– Det känns professionellt, tryggt och gediget på Sverigehälsan i alla avseenden. Jag tror att ingen som går där kan gå igenom studierna utan att deltagandet gjort skillnad för personen, berättar Annika. 

Läs mer om Annikas studier på Sverigehälsan. 


Sverigehälsan

Sverigehälsan

Sverigehälsan - landets ledande utbildningar inom hälsa och personlig utveckling

Utveckling börjar ofta med ett litet steg framåt. Med detta väcks lusten att växa, att finna kunskap, inspiration och glädje. Det är vår förhoppning att du bland våra utbildningar och kurser hittar det du söker, oavsett om det gäller nya...


Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trauma och Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigehälsan

Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö


Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner.

Sara
(5)
Duktiga och empatiska kursledare som lärde ut på ett enkelt och förståeligt sätt. Rekommenderas varmt!
Stockholm std
(4)
Hade gärna haft utbildningen i IRL
Eefva, barnmorska m basutbildning i psykoterapi KBT och PDT
(5)
Superbra utbildning med kompetenta och engagerade kursledare som generöst delgivit, välförankrat i den kliniska vardagen och uppdaterat på forskning, statistik och historik om upphovsmän(kvinnor!) till de presenterade metoderna. Allt välavvägt och peppande med tanke på hur vi har det i vården. Jag hade mina patienter i åtanke hela tiden och har ...
Visa mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från yrkesutbildningar.se
Logga in

Du kanske också är intresserad av: