Grundutbildning i psykoterapi med inriktning KBT – Steg-1
SverigehälsanGrundutbildning i psykoterapi med inriktning KBT – Steg-1
Studera till KBT-terapeut på halvdistans under 4 terminer – parallellt med ditt arbete!
FÖR DIG SOM
- vill arbeta som KBT-terapeut och behandla klienter med KBT*
- vill utvecklas inom din yrkesroll och integrera KBT-verktyg i ditt arbete
- söker en gedigen utbildning inom samtal och bemötande
- vill utbilda dig vidare inom den legitimationsgrundade utbildningen i psykoterapi (Steg-2) och bli legitimerad psykoterapeut.**
* Under förutsättning att du får regelbunden handledning av legitimerad psykoterapeut har du efter utbildningen behörighet att behandla klienter med KBT.
** Utbildningen uppfyller kraven för en godkänd Steg 1-utbildning och du som har en relevant yrkesutbildning kan därmed söka vidare till den legitimationsgrundande utbildningen (Steg-2).
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi (KBT) brukar karakteriseras som en strukturerad, mål- och problemorienterad och pedagogiskt upplagd psykoterapiform. Kognitiv beteendeterapi har en stark betoning på empiriskt grundade teorier och behandlingsformer. Den utgår ifrån analysen av individens funktion i sitt sammanhang såväl vid problem i livssituationen som vid olika typer av psykopatologi. även vid behandlingar utifrån manualer är fokus mycket starkt på analysen av den enskilda patientens problem.
Behandlingsmetoderna innehåller såväl beteendeinriktade som kognitiva inslag men tar också ständigt till sig ny empiriskt grundad kunskap från andra teorier och terapiformer. Några av de främsta tillämpningsområdena idag är ångesttillstånd, depressioner, drogproblematik, ätstörningar och psykoser. Vid stressproblematik, förebyggande av utbrändhet eller vid psykosomatiska problem finns goda behandlingsresultat med KBT. Andra tillämpningsområden är behandling vid olika personlighetstörningar. KBT används också vid en rad andra områden som vid arbete i skolan och i arbetet med organisationer.
KBT är den idag snabbast växande psykoterapiformen och under senare år har efterfrågan varit större än tillgången på utbildade behandlare. KBT är den psykoterapiinriktning som dominerar inom kontrollerad klinisk forskning och enligt de flesta kontrollerade studier den effektivaste behandlingsformen. Det som kännetecknar arbetssättet inom KBT är ett strukturerat, målinriktat, probleminriktat, aktivt, pedagogiskt arbete.
För att beställa gratis information om Grundutbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning (Steg-1 KBT), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.
Så ansöker du
BEHÖRIGHET
Behöriga att antas till utbildningen är personer som uppfyller följande krav:
grundläggande behörighet för högskolestudier samt goda kunskaper i engelska enligt betyg från gymnasieskola eller motsvarande
utbildning i och praktisk erfarenhet inom människovårdande eller psykosocialt yrke.
I yrkesutbildningen ska ha ingått minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik, eller psykiatri. Studier kan även ha bedrivits i ett beteendevetenskapligt ämne motsvarande en termins heltidsstudier på universitet eller högskola. Alternativt ska den sökande ha tillgodogjort sig motsvarande kunskaper på annat sätt.
I den yrkesutövning som löper parallellt med utbildningen ska en väsentlig del bestå av människovårdande kontakter eller behandlande arbetsuppgifter. De psykoterapeutiska uppgifterna inom utbildningens ram bör lokalmässigt kunna bedrivas på den egna arbetsplatsen. Patienter för utbildningen bör kunna rekryteras från den egna arbetsplatsen.
URVAL
Urval bland behöriga sökande sker på det sätt som ledningen för utbildningen bestämmer. Därvid ska en samlad bedömning göras av den sökandes teoretiska utbildning, yrkesverksamhet, egenterapi samt den sökandes personliga motivering för att genomgå utbildningen. Intervjuer kompletterar antagningen.
FÖLJANDE KRITERIER TAS I BEAKTANDE:
a) Om sökanden har grundläggande och särskild behörighet
b) Den sökandes nuvarande och tidigare yrkeserfarenhet.
c) Tidigare kurser inom beteendevetenskapliga, psykiatriska och psykoterapeutiska ämnen.
d) Den sökandes kunskaper i engelska och svenska.
e) Tidigare genomgångna utbildningar i kognitiv beteendeterapi exempelvis orienteringsutbildning i kognitiv beteendeterapi
f) Intervjuer med sökande.
Utbildningens mål
Efter avslutad grundutbildning i psykoterapi och KBT kommer du att ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna bedriva psykoterapi med inriktningen kognitiv beteendeterapi (under handledning).
Fortsatta studier
Utbildningen utgör en grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi.
Examen & Intyg
Efter avslutad utbildning (samt två års arbete med minst 50 procent psykoterapeutiska arbetsuppgifter) har du behörighet att söka legitimationsgrundande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning (tidigare kallad Steg-2).
Kostnader
Kursavgift per termin: 26 250 kr inkl. moms.
Kostnad för grupphandledning tillkommer med ca 18 000 kr inkl. moms per termin under tre terminer.
Individuell handledning kan ske med godkännande av kursledningen.
Total kostnad för 4 terminer: 105 000 kr inkl. moms samt ca 54 000 kr inkl. moms i kostnader vid deltagande i grupphandledning.
Kostnad för kurslitteratur tillkommer.
För mer information om priser och datum se sverigehalsan.se eller beställ mer information.
Fortsatta studier
Utbildningen utgör en grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi.
Reportage
![]() |
Lärare med lång erfarenhet och sköna personligheter
Läs mer
Sverigehälsan
Annika Klingström studerade Friskvårdsterapeut och kostrådgivare med KBT-inriktning på Sverigehälsan och tog examen 2012. Annika är mycket nöjd med sin utbildning hos Sverigehälsan. – Det känns professionellt, tryggt och gediget på Sverigehälsan i alla avseenden. Jag tror att ingen som går där kan gå igenom studierna utan att deltagandet gjort skillnad för personen, berättar Annika. Läs mer om Annikas studier på Sverigehälsan. |
Sverigehälsan

Sverigehälsan - landets ledande utbildningar inom hälsa och personlig utveckling
Utveckling börjar ofta med ett litet steg framåt. Med detta väcks lusten att växa, att finna kunskap, inspiration och glädje. Det är vår förhoppning att du bland våra utbildningar och kurser hittar det du söker, oavsett om det gäller nya...
Informationsmöte
Digitalt infomöte – Sverigehälsans utbildningar inom friskvård, kost och stress - komvuxutbildningar
Är du nyfiken på våra utbildningar inom friskvård, kost och stress?
Varmt välkommen att delta på ett digitalt infomöte. Under ca en timme går Conny Andersson, utbildningsansvarig på Sverigehälsan i Stockholm igenom allt vad gäller innehåll, upplägg och våra olika finansieringsalternativ. Du har också möjlighet att ställa frågor om allt som rör utbildningarna. Samtliga utbildningar startar i mars 2021 på Sverigehälsan i Stockholm och bedrivs delvis på distans.
Boka din plats på en tid som passar dig på sverigehalsan.se/events
Utbildningarna som vid infomöten berör utbildningarna
-
Diplomerad Friskvårds- och Kostkonsult
-
Diplomerad Kostrådgivare
-
Diplomerad Avspänningspedagog
-
Diplomerad Avspännings- och Stresspedagog
Såhär går det till
Boka en plats på något av våra digitala infomöten på vår hemsida (sverigehalsan.se/events). Infomötet genomförs via videosamtal, länken får du på mail ca 30 minuter innan start. Observera att du får ett bekräftelsemail efter att du anmält dig. Du behöver öppna det och klicka på länken för att bekräfta din e-postadress.
Boka din plats genom att gå in på sverigehalsan.se/events
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2021-01-25 | Tid: 10:00 - 11:00 | ||
Datum: 2021-02-12 | Tid: 14:00 - 15:00 | ||
Datum: 2021-02-23 | Tid: 12:00 - 13:00 | ||
Datum: 2021-03-02 | Tid: 15:00 - 16:00 |