Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Föreståndarutbildning – för LSS, HVB och stödboende

Sverigehälsan
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Malmö
12 dagar
Deltid
28 000 SEK inkl. moms
Svenska
Klassrum
Startdatum: 2021-04-12 - Malmö
Informationsmöte
2021-01-25
Informationsmöte
2021-02-12
Informationsmöte
2021-02-23
Informationsmöte
2021-03-02

Videoreportage

Föreståndarutbildning – för LSS, HVB och stödboende

Sverigehälsan har i samarbete med representanter från arbetslivet skräddarsytt en processinriktad utbildning för föreståndare och blivande föreståndare för hem för vård och boende – HVB, SoL-boende och LSS-verksamheter. Bakgrunden till utbildningen är att det framkommit ett tydligt behov av kompetensutveckling för föreståndare/första linjens chefer i dessa frågor. Som deltagare får du också ett forum där det skapas möjlighet att bolla med andra som har liknande uppdrag för att se hur de löst olika frågor som dyker upp i vardagen.

Uppdraget som föreståndare är ett multidimensionellt uppdrag där du bär ansvaret för att säkerställa klientens/brukarens rättigheter. Ett ansvar att skapa förutsättningar i det dagliga arbetet för en trygg och säker behandling för klienterna/brukarna. Att intentionerna inom lagstiftningen och andra föreskrifter uppfylls samtidigt som du ansvarar för personalens rättigheter. Ibland krockar den ena partens behov med den andras. Detta skapar dilemman och frågor uppstår troligtvis för dig. Det finns inte alltid ett givet svar som går att finna i föreskrifter och lagstiftning.

FÖR DIG SOM

 • arbetar som föreståndare på/i kommunalt/privat/statligt/landstingsdrivet Hem för vård eller boende (HVB) och i verksamheter med stöd av LSS och SoL och vill utvecklas i din yrkesroll
 • uppfyller IVOs krav för föreståndare inom HVB och LSS men som ännu inte arbetar som föreståndare
 • är arbetsgivare och vill höja kompetensen hos dina föreståndare

Utbildningens mål

Du får en utbildning som vidrör alla de dimensioner som föreståndaruppdraget innebär. Du får koll på aktuella lagstiftningar samt en fördjupning i etiska frågeställningar och olika förhållningssätt. Du får verktyg i hur du arbetar kvalitetssäkrande och hur man implementerar metoder och processer. Vi tittar på hur man säkerställer inskrivnings- och matchningsprocesser och ger dig stöd i att leda det dagliga arbetet. Fokus kommer ligga på hur du styr verksamheten organisatorisk och juridiskt på arbetsplatsen men även hur du får ditt team att trivas och jobba utifrån sina bästa förutsättningar.

Utbildningens innehåll

Utbildningen bedrivs genom föreläsningar och seminarier varvat med praktiska övningar. Utbildningen omfattar fem lärarledda utbildningsblock om två dagar samt distansstudier.

 • Uppdraget som föreståndare (nu och historiskt)
 • Att göra skillnad och skapa värde för andra
 • Lagarna som styr verksamheten
 • Arbetsgivaransvar, samarbetsaktörer och ekonomistyrning
 • Case från verkligheten

Om kursledaren

Utbildarna har många års erfarenhet av arbete kopplat till HVB, SoL och LSS-verksamheter. Några har arbetat direkt i det dagliga arbetet och som föreståndare, andra har arbetat som inspektörer och tillståndsgivare på Länsstyrelsen, Socialstyrelsen & Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Reportage

Lärare med lång erfarenhet och sköna personligheter

Lärare med lång erfarenhet och sköna personligheter

Läs mer Sverigehälsan

Annika Klingström studerade Friskvårdsterapeut och kostrådgivare med KBT-inriktning på Sverigehälsan och tog examen 2012. Annika är mycket nöjd med sin utbildning hos Sverigehälsan. 

– Det känns professionellt, tryggt och gediget på Sverigehälsan i alla avseenden. Jag tror att ingen som går där kan gå igenom studierna utan att deltagandet gjort skillnad för personen, berättar Annika. 

Läs mer om Annikas studier på Sverigehälsan. 


Sverigehälsan

Sverigehälsan

Sverigehälsan - landets ledande utbildningar inom hälsa och personlig utveckling

Utveckling börjar ofta med ett litet steg framåt. Med detta väcks lusten att växa, att finna kunskap, inspiration och glädje. Det är vår förhoppning att du bland våra utbildningar och kurser hittar det du söker, oavsett om det gäller nya...


Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Informationsmöte

Digitalt infomöte – Sverigehälsans utbildningar inom friskvård, kost och stress - komvuxutbildningar

Är du nyfiken på våra utbildningar inom friskvård, kost och stress?

Varmt välkommen att delta på ett digitalt infomöte. Under ca en timme går Conny Andersson, utbildningsansvarig på Sverigehälsan i Stockholm igenom allt vad gäller innehåll, upplägg och våra olika finansieringsalternativ. Du har också möjlighet att ställa frågor om allt som rör utbildningarna. Samtliga utbildningar startar i mars 2021 på Sverigehälsan i Stockholm och bedrivs delvis på distans.

Boka din plats på en tid som passar dig på sverigehalsan.se/events

Utbildningarna som vid infomöten berör utbildningarna

 • Diplomerad Friskvårds- och Kostkonsult

 • Diplomerad Kostrådgivare

 • Diplomerad Avspänningspedagog

 • Diplomerad Avspännings- och Stresspedagog

Såhär går det till

Boka en plats på något av våra digitala infomöten på vår hemsida (sverigehalsan.se/events). Infomötet genomförs via videosamtal, länken får du på mail ca 30 minuter innan start. Observera att du får ett bekräftelsemail efter att du anmält dig. Du behöver öppna det och klicka på länken för att bekräfta din e-postadress.

Boka din plats genom att gå in på sverigehalsan.se/events

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2021-01-25    Tid:   10:00 - 11:00  
Datum:   2021-02-12    Tid:   14:00 - 15:00  
Datum:   2021-02-23    Tid:   12:00 - 13:00  
Datum:   2021-03-02    Tid:   15:00 - 16:00  

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Föreståndarutbildning – för LSS, HVB och stödboende

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigehälsan

Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in

Du kanske också är intresserad av: