Yrkesutbildning

Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Yrkesutbildning till Ljudtekniker

Ljudtekniker är en ett- till tvåårig utbildning. Det första året, basåret, fokuserar på grunderna inom inte bara inspelning och liveljud utan även scenljus, vilket är mycket användbart att kunna när du jobbar med scenframträdanden.

Under andra året får du förstås fortsätta att arbeta med ljud, men nu får du dessutom möjlighet att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud för att finslipa dina kunskaper litet extra. Helheten är perfekt för dig som vill söka vidare till studier inom ljudteknik på t. ex. högskola eller helt enkelt ta klivet in i arbetslivet.

Utbildningen dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus. Du får lära dig att hantera och använda bl. a. Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Du kommer även att jobba med flera egna inspelningsprojekt. Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

I utbildningen ingår även fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden. Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt.

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter. Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

(Obs: Den här utbildningen finns både som särskild kurs – alltså en vanlig heltidsutbildning där du får studera till ljudtekniker – samt som eftergymnasial yrkesutbildning där även olika moment som bl. a. entreprenörskap och liknande tillkommer i syfte att förbereda dig för steget in i arbetslivet. Oavsett vilken av dessa nivåer du vill läsa så börjar du med att ansöka till den här utbildningen. Då får du mer info om nivåerna i samband med antagningen och kan göra ditt val efter det.

Och om du saknar behörighet att läsa den här utbildningen så kan du gärna ansöka till Ljudtekniker: Allmän kurs istället. Där kan du läsa in de grundskoleämnen du saknar behörighet i samt även studera och jobba med ljudteknik.)

Efter du slutfört utbildningen

Efter du slutfört utbildningen beräknas du ha uppnått följande:
— Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
— Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.

Boende och restaurang

Det finns boende för skolans deltagare i Svefis vandrarhem som ligger tvärs över torget från huvudbyggnaden. I rummen ingår wifi och eget badrum samt tillgång till gemensamt kök. Du kan markera att du vill hyra ett rum i samband med att du skickar in din ansökan till någon av våra utbildningar. Skolans restaurang Minerva på innergården är en populär lunchrestaurang med varierad mat (även vegetariskt varje dag) där skolans deltagare får rabatterat pris.

För mer info om utbildningen och Svefi som skola, besök gärna den här kursens sida på vår webbplats svefi.net.

CSN

Utbildningen är CSN-berättigad, läses på heltid i upp till två år här på skolan. Utöver att den siktar på ett göra dig redo för arbetslivet ger den dig även goda grunder inför vidare studier på exempelvis högskola.

För mer information om Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Haparanda

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det...

Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Highlights