Sammanfattning
Yrkesutbildning
Haparanda
Klassrum
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 2023-08-28 - Haparanda
Sista ansökan: Kursstarter sker löpande
Blond ljudtekniker vid mixerbord

Ljudtekniker

Ljudteknikerutbildningen är en ett- till tvåårig utbildning. Det första året, basåret, fokuserar på grunderna inom inspelning, liveljud och scenljus. Under andra året får du möjligheten att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.

Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus. Där får du får lära dig att hantera och använda bl. a. Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Under basåret kommer du att jobba med flera egna inspelningsprojekt. Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

I utbildningen ingår även fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden. Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt.

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter. Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

För exempel på hur din studietid hos oss kan se ut, ta en titt på bildgalleriet och ljudteknikutbildningens eget Instagram-flöde längre ned på den här sidan!

Utbildningen är CSN-berättigad, läses på heltid här på skolan och ger goda grunder för vidare studier på exempelvis högskola. Skolan har även restaurang och boende för en trygg och komplett studiemiljö.

Du hittar utbildningen på Svefis webbplats, svefi.net.

För mer information om Ljudtekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansök till utbildningen på Sverigefinska folkhögskolans webbplats, svefi.net.

Antagningsvillkoren nedan gäller yrkesutbildningen. Om du inte uppfyller villkoren kan du gärna ansöka till Ljudteknik: Särskild kurs eller Ljudteknik: Allmän kurs istället.

 • Minst 18 års ålder.
 • Behörighet att läsa på yrkeshögskola:
  Du har godkänd nivå i följande ämnen:
  Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1,
  Engelska 5,
  Matematik 1 a, b eller c,
  Samhällskunskap 1a1,
  Naturkunskap 1a1,
  Religionskunskap 1,
  Historia 1a1
 • Du spelar/har spelat något instrument. Undantag görs om liknande kunskaper finns eller om dina ljudtekniska ambitioner inte är inom musikgenren.
 • Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven.
 • Antagningsprov: Intervju samt icke utslagsgivande diagnostiska prov i ljudteknik och musikteori. (Proven är bara för att undersöka dina förkunskaper och påverkar alltså inte kursgången.)

Arrangemang under utbildningen

Du kommer att få planera, rigga, mixa och spela in ljud och musik under flera olika evenemang varje läsår, från akustiska kvällar i vår källarbar till utomhuskonserter!

Målsättning

Efter slutförd kurs beräknas du ha uppnått följande:

 • Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
 • Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.
 • Du kan arbeta som ljudtekniker, t.ex. i en inspelningsstudio eller på en PA-firma.

Arrangemang under året

Du får planera, rigga, mixa och spela in ljud och ljus under olika evenemang såsom konserter (både inomhus och utomhus), föreläsningar, uppträdanden, med mera. Andra året får du dessutom fördjupa dig inom liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Däremot tillkommer en material- och teknikavgift om 6000 kr per läsår. I den avgiften ingår studiematerial, teknik, försäkringar, studiebesök, m. m.

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan, eller Svefi, ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer....


Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Ljudtekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigefinska folkhögskolan

Torget 3
953 32 Haparanda

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 1 recensioner.

Student

Det har varit en ögonöppnande utbildning för mig rent tekniskt. Dock har jag upplevt att i princip hela utbildningen har utgått i från att grundläggande datakunskaper besitter varje elev. Upplägg och information inom utbildningen har kanske inte alltid varit så tydligt under årets gång. Däremot har jobben där vi agerade som bärhjälp samt praktik...

Svefi Kommentar:
Hej och tack för recensionen! Vi kommer att införa frivilliga grundutbildningar inom data med början på höstterminen, så den som känner sig osäker kan då läsa materialet (med handledarhjälp vid behov) när det passar.
Visa mer

Varför välja Sverigefinska folkhögskolan?

Sverigefinska folkhögskolan, Svefi, ligger vid torget i den lugna småstaden Haparanda, ett stenkast från det lantliga men samtidigt bara en kort promenad från gränsen till Finland och den betydligt större systerstaden Torneå – så det finns litet av varje, inklusive både IKEA och Jysk för dig som är nyinflyttad!

Svefi är perfekt för dig som söker en solid utbildning, ombyte, eller som bara vill kunna studera i lugn och ro. Skolan är något av en egen liten värld med sina konstfyllda lokaler, en prisbelönad lunchrestaurang på innergården, och ett vandrarhem med studentboende tvärs över torget. Miljön i stort är även den litet speciell, med intensiva årstider, midnattssol hela sommaren och kolsvarta vinterdagar. Väl värt att uppleva!

För mer info om skolan, besök vår webbplats svefi.net!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in