Diplomutbildning: Sömnad

Medborgarskolan Syd
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Malmö
Klassrum
72 timmar
Deltid
13 995 SEK Momsfri
Startdatum: 2023-06-12 - Malmö
Sömnad

Om utbildningen

Drömmer du om att lära dig sy och skapa dina egna kläder? Med vår diplomutbildning får du en komplett grundutbildning i sömnad och kläddesign. Du får kunskap om mönster, material, måttagning, hållbarhet och detaljsömnad för att designa dina egna plagg. Utbildningen ges i inspirerande miljö på Tillskärarakademin Malmö.

Innehåll
Utbildningens innehåll i sammanfattning:

 • Måttagning
 • Mönsterstorlekar och mönsterändringar på färdigt mönster
 • Materialkunskap
 • Mellanlägg
 • Mönsterutlägg, trådriktning, mönsterpassning
 • Detaljsömnad (blixtlås, knapphål, fickor, kragar, skjortsprund mm)
 • Sy ett enkelt plagg, kjol, överdel och byxa.

Efter avslutad diplomutbildning i sömnad kan du grunderna i klädsömnad. Du blir diplomerad sömmerska. Efter utbildning kan du söka vidare till någon av Tillskärarakademins utbildningar.

För att erhålla ett diplom krävs minst 80% närvaro och att du blivit godkänd på examinationen. Som examensarbete kommer du sy en klänning eller kavaj.

Vi börjar med att lära oss att sy på symaskinerna, spola upp tråd och utföra en enkel felsökning. Därefter syr vi olika detaljer, så du får in känslan för sömnaden. Senare i utbildningen kommer vi att göra några studiebesök inom branschen. Du kommer lära dig produkt- och materialkunskap i samband med planering och genomförande, till exempel hur man skriver och tolkar skötselråd. Du lär dig även fackspråk för att förstå och följa instruktioner. Vi går även igenom hantering, underhåll och skötsel av maskiner.

Du lär dig hur man tänker vid tillskärning och mönsterutlägg. Det ingår grundläggande kunskap i hur och var man mäter kroppen för att hitta rätt storlek i måttlistan. Vi går även in på hur man gör en enkel ändring av mönster och du kommer under utbildningens gång att sy upp en kjol, en överdel och en byxa, först i toileväv (oblekt råväv) och om du hinner syr du upp dina plagg i vanligt tyg. Är du snabb finns gott om extrauppgifter att ta itu med.

Vi lär oss arbete med hänsyn till miljön, till exempel genom återvinning och källsortering.

Upplägg
Utbildningen innefattar 54 lärarledda klocktimmar (dvs 72 studietimmar) fördelat på 18 sammankomster. Vi träffas två gånger i veckan (onsdagar och torsdagar) 13:00-16:00 under 9 veckor. Utbildningen är förlagd till v12-v22 med uppehåll v14 (Påsklov) och v20 (Kristi himmelsfärd). Förutom de lärarledda undervisningstimmarna kommer du få hemuppgifter motsvarande ca. 2 klocktimmar i veckan, så den totala utbildningstiden är 72 klocktimmar (dvs 96 studietimmar) exklusive tid för examensarbetet.

Förkunskaper
Alla är välkomna. Inga förkunskaper krävs då utbildningen är anpassad för dig som är nybörjare. Utbildningen är lämplig för alla, såväl nybörjare som fortsättare, då en stor del av undervisningen är individuellt anpassad. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Utbildare

Rosa Sanchez är engagerad och arbetar på ett pedagogiskt sätt och har alltid en bra gruppdynamik på utbildningen. Rosa har 4 års textilutbildning från Teknisk skola "Las Nieves" i Chile. Hon är sömmerska och damskräddare. Rosa har även utbildat sig till mönsterkostruktör/direktris på Tillskärarakademin Malmö och brodös på Sätergläntan Institutet för Slöjd och hantverk. Vidare är Rosa självlärd inom beading, beadwork, guldbroderi och pärlbroderi. Förutom sina gedigna ämneskunskaper så älskar Rosa att undervisa i sömnad och att dela sina kunskaper med andra.

För mer information om Diplomutbildning: Sömnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Anmälan

Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid för få anmälda och korta den vid färre än sex deltagare. Vi startar vid fyra deltagare och kommer max vara 12 deltagare.

Anmälan är bindande!

Du anmäler dig via utbildningens hemsida. Kontakta skolan för mer information.

Kostnader

Finansiering
Utbildningen kostar 13.995 kr.

Ingår inte i avgiften:

 • Blyertspenna, suddgummi, linjal, papperssax
 • Tygsax, sprätt, krita, tygsporre, markeringspapper, måttband, knappnålar, synålar
 • Eget mönster samt tyg till eget plagg

Ingår i avgiften:

 • Material till toile och detaljsömnad

Utbildningen är inte studiemedelsberättigad. Du kan vid din anmälan välja delbetalning.

Medborgarskolan Syd

Välkommen till Medborgarskolan Syd!

Funderar du på en nystart i livet? Medborgarskolan Syd erbjuder ett antal utbildningar för dig som antingen vill förbereda dig för högre studier, påbörja en ny yrkesbana, utveckla dig på jobbet eller helt enkelt söker ny energi i tillvaron. Medborgarskolan Syd...


Läs mer om Medborgarskolan Syd och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Diplomutbildning: Sömnad

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Medborgarskolan Syd


Tel: 075-241 68 50

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in