
Fritidsledarutbildning
Fritidsledare med socialpedagogisk inriktning
Vill du arbeta med människor? Trivs du med att få andra att växa? Söker du en intensiv yrkesutbildning med goda chanser till jobb? Sök till Fritidsledarutbildningen!
Fritidsledarutbildningen är en 2-årig yrkesutbildning på helfart. Utbildningen har en socialpedagogisk inriktning och leder till fritidsledarexamen. Inom utbildningen läser du socialt arbete i samverkan med Ersta Sköndal Bräcke högskola. Efter utbildningen kan du arbeta inom stora delar av fritidsområdet. Tidigare studerande arbetar bland annat på skolor, fritidshem, fritidsgårdar, behandlingshem eller i daglig verksamhet.
Antal platser
Vårt urval baserar sig på formell behörighet och erfarenhet från fritidssektorn, men också det du berättar om på intervjun. Utifrån en helhetsbedömning av lämplighet för yrket och förmågan att passa in i gruppen kommer vi att göra ett urval. Vi prioriterar dig som har för avsikt att arbeta som fritidsledare.
Videoreportage
Behörighet och antagning
Behörighet till fritidsledarutbildningen
För att vara behörig till utbildningen behöver du uppfylla både grundläggande och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet
Du behöver ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Grundläggande behörighet har du som har ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen, behörighetsgivande intyg från Allmän kurs på folkhögskola eller motsvarande utländsk utbildning.
Särskild behörighet
* Godkänt betyg i Svenska/Svenska som andraspråk 2/B
* Arbetslivserfarenhet inom fältet
Om man saknar behörighet
Om du saknar grundläggande och/eller särskild behörighet, finns möjlighet att bli antagen genom reell kompetens. Med det menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det vanliga utbildningssystemet. Kontakta kursansvarig om du vill söka genom reell kompetens.
Antagning
De sökande som uppfyller grundläggande och särskilda behörigheter till fritidsledarutbildningen kallas till en besöks- och intervjudag i maj. Det är viktigt att du i din ansökan bifogar betyg och intyg som styrker dessa behörigheter. Besked om antagning, eventuell reservplacering eller ej antagning ges den 1 juni.
Framtiden
Områden:
- Skolan
- Fritidshem
- Fritidsgård
- Behandlingshem
- Daglig verksamhet
Kursinnehåll
Studierna bedrivs med schemalagd verksamhet måndag–fredag. Utöver den schemalagda verksamheten har du egna uppgifter och litteraturläsning som du ansvarar för. Studierna är på heltid så räkna med att avsätta minst 40 timmar i veckan.
Litteratur och uppgifter
Till varje delkurs finns det kurslitteratur som ska läsas och bearbetas. I introduktionen av delkursen presenteras ett antal uppgifter, både enskilda uppgifter och gruppuppgifter. Undervisningen varvar teoretiska genomgångar med praktiska tillämpningar och diskussioner i stora och mindre grupper. Du förväntas vara aktiv i arbetet.
Socialt arbete
Under andra läsåret studeras socialt arbete i samverkan med Ersta Bräcke Sköndals högskola. Efter att du fått godkänt på samtliga moment i socialt arbete får du ett särskilt intyg. Denna del av utbildningen genomförs på Hagaberg och erbjuds även till studerande utifrån.
I utbildningen ingår totalt 14 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) fördelat på tre perioder.
Utbildningskostnader
Undervisningen på utbildningen är kostnadsfri. Däremot har vi en allmän avgift på 700 kr per termin. Den allmänna avgiften täcker bland annat kostnader för försäkring och visst material.
Litteratur
Du förväntas själv skaffa din kurslitteratur och stå för kostnaden. Du kan påverka kostnaden beroende på om du väljer att köpa böcker eller låna på till exempel biblioteket eller köpa begagnat.
Övriga kostnader
Under läsåret förekommer det att vi åker på studiebesök. Du står då själv för reskostnaden (inom SL-området).
I början av ettan åker vi på en tvådagars kick-off med övernattning. Då betalar du mat, logi och resor för max 1 000 kr. I slutet av tvåan är vi på friluftsläger fyra-fem dagar med övernattning för max 4000 kr per person. Självkostnadspris för mat, boende och resor gäller. Dessa övernattningar ingår som obligatoriska moment i utbildningen.
Det finns möjlighet att bo på skolans internat. Inackordering inklusive frukost kostar 4 100 kr per månad.
Alla ovanstående priser med reservation för ev. ändringar.
Efter utbildningen
De övergripande målen för fritidsledarutbildningen är gemensamma för alla fritidsledarutbildningar i landet och bygger på den centrala kursplanen.
Efter två års utbildning på Hagaberg ska den studerande uppfylla följande sex mål:
- Goda grundläggande teoretiska kunskaper inom för yrket viktiga områden
- Arbeta utifrån ett främjande perspektiv med fokus på alla människors lika värde
- En förmåga att motivera andra människor till att ta ett demokratiskt ansvar och delta i samhällsutvecklingen
- En förmåga att leda aktiviteter i olika verksamheter och miljöer för en mångfald människor
- En förmåga att både arbeta enskilt och i grupp
- En förmåga att planera, genomföra och analysera aktiviteter inom givna tidsramar
När du har genomfört samtliga moment i utbildningen med godkänt resultat får du ut ditt examensbevis.
Hagabergs Folkhögskola

Välkommen till Hagabergs folkhögskola
Hagabergs folkhögskola ligger mitt i Södertälje med närhet till både storstad och landsbygd vilket präglar skolans kursutbud och aktiviteter. Tillsammans skapar vi en mötesplats med utrymme för nya tanker, ny kunskap, kulturutbyten och engagemang, både lokalt och globalt! Här ges...