Visa yrkesutbildningar.se som: Mobil

Fritidsledarutbildning

Hagabergs Folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Södertälje
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: Höst - Södertälje
Sista ansökan: 2022-06-01
Vill du arbeta med människor? Läs yrkesutbildning Fritidsledarutbildning

Fritidsledarutbildning

Fritidsledare med socialpedagogisk inriktning

Vill du arbeta med människor? Trivs du med att få andra att växa? Söker du en intensiv yrkesutbildning med goda chanser till jobb? Sök till Fritidsledarutbildningen!

Fritidsledarutbildningen är en 2-årig yrkesutbildning på helfart. Utbildningen har en socialpedagogisk inriktning och leder till fritidsledarexamen. Inom utbildningen läser du socialt arbete i samverkan med Ersta Sköndal Bräcke högskola. Efter utbildningen kan du arbeta inom stora delar av fritidsområdet. Tidigare studerande arbetar bland annat på skolor, fritidshem, fritidsgårdar, behandlingshem eller i daglig verksamhet.

Antal platser

Vårt urval baserar sig på formell behörighet och erfarenhet från fritidssektorn, men också det du berättar om på intervjun. Utifrån en helhetsbedömning av lämplighet för yrket och förmågan att passa in i gruppen kommer vi att göra ett urval. Vi prioriterar dig som har för avsikt att arbeta som fritidsledare.

För mer information om Fritidsledarutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Videoreportage

Behörighet och antagning

Behörighet till fritidsledarutbildningen

För att vara behörig till utbildningen behöver du uppfylla både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet
Du behöver ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Grundläggande behörighet har du som har ett fullständigt avgångsbetyg, slutbetyg, gymnasieexamen, behörighetsgivande intyg från Allmän kurs på folkhögskola eller motsvarande utländsk utbildning.

Särskild behörighet
* Godkänt betyg i Svenska/Svenska som andraspråk 2/B
* Arbetslivserfarenhet inom fältet

Om man saknar behörighet

Om du saknar grundläggande och/eller särskild behörighet, finns möjlighet att bli antagen genom reell kompetens. Med det menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det vanliga utbildningssystemet. Kontakta kursansvarig om du vill söka genom reell kompetens.

Antagning

De sökande som uppfyller grundläggande och särskilda behörigheter till fritidsledarutbildningen kallas till en besöks- och intervjudag i maj. Det är viktigt att du i din ansökan bifogar betyg och intyg som styrker dessa behörigheter. Besked om antagning, eventuell reservplacering eller ej antagning ges den 1 juni.

Framtiden

Områden:

 • Skolan
 • Fritidshem
 • Fritidsgård
 • Behandlingshem
 • Daglig verksamhet

Kursinnehåll

Studierna bedrivs med schemalagd verksamhet måndag–fredag. Utöver den schemalagda verksamheten har du egna uppgifter och litteraturläsning som du ansvarar för. Studierna är på heltid så räkna med att avsätta minst 40 timmar i veckan.

Litteratur och uppgifter

Till varje delkurs finns det kurslitteratur som ska läsas och bearbetas. I introduktionen av delkursen presenteras ett antal uppgifter, både enskilda uppgifter och gruppuppgifter. Undervisningen varvar teoretiska genomgångar med praktiska tillämpningar och diskussioner i stora och mindre grupper. Du förväntas vara aktiv i arbetet.

Socialt arbete

Under andra läsåret studeras socialt arbete i samverkan med Ersta Bräcke Sköndals högskola. Efter att du fått godkänt på samtliga moment i socialt arbete får du ett särskilt intyg. Denna del av utbildningen genomförs på Hagaberg och erbjuds även till studerande utifrån.

I utbildningen ingår totalt 14 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) fördelat på tre perioder.

Utbildningskostnader

Undervisningen på utbildningen är kostnadsfri. Däremot har vi en allmän avgift på 700 kr per termin. Den allmänna avgiften täcker bland annat kostnader för försäkring och visst material.

Litteratur

Du förväntas själv skaffa din kurslitteratur och stå för kostnaden. Du kan påverka kostnaden beroende på om du väljer att köpa böcker eller låna på till exempel biblioteket eller köpa begagnat.

Övriga kostnader

Under läsåret förekommer det att vi åker på studiebesök. Du står då själv för reskostnaden (inom SL-området).

I början av ettan åker vi på en tvådagars kick-off med övernattning. Då betalar du mat, logi och resor för max 1 000 kr. I slutet av tvåan är vi på friluftsläger fyra-fem dagar med övernattning för max 4000 kr per person. Självkostnadspris för mat, boende och resor gäller. Dessa övernattningar ingår som obligatoriska moment i utbildningen.

Det finns möjlighet att bo på skolans internat. Inackordering inklusive frukost kostar 4 100 kr per månad.

Alla ovanstående priser med reservation för ev. ändringar.

Efter utbildningen

De övergripande målen för fritidsledarutbildningen är gemensamma för alla fritidsledarutbildningar i landet och bygger på den centrala kursplanen.

Efter två års utbildning på Hagaberg ska den studerande uppfylla följande sex mål:

 • Goda grundläggande teoretiska kunskaper inom för yrket viktiga områden
 • Arbeta utifrån ett främjande perspektiv med fokus på alla människors lika värde
 • En förmåga att motivera andra människor till att ta ett demokratiskt ansvar och delta i samhällsutvecklingen
 • En förmåga att leda aktiviteter i olika verksamheter och miljöer för en mångfald människor
 • En förmåga att både arbeta enskilt och i grupp
 • En förmåga att planera, genomföra och analysera aktiviteter inom givna tidsramar

När du har genomfört samtliga moment i utbildningen med godkänt resultat får du ut ditt examensbevis.

Hagabergs Folkhögskola

Välkommen till Hagabergs folkhögskola

Hagabergs folkhögskola ligger mitt i Södertälje med närhet till både storstad och landsbygd vilket präglar skolans kursutbud och aktiviteter. Tillsammans skapar vi en mötesplats med utrymme för nya tanker, ny kunskap, kulturutbyten och engagemang, både lokalt och globalt! Här ges...


Läs mer om Hagabergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fritidsledarutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Hagabergs Folkhögskola

Erik Dahlbergs väg 60
152 70 Södertälje

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 7 recensioner.

M.M
Två år fullt av kunskaper, utmaningar och nya upplevelse. Bästa utbildningen till dig som vill göra skillnad och leda till den positiva förändringar. Till dig som vill stötta och hjälpa alla andra som går vilse och har svårt att leva ett meningsfullt liv. Efter två år kan du som människa förstå hur vi människor funkar och vilka faktorer som ligg...
Visa mer
Oguzhan Tumturk
Utbildningen är väldigt strukturerad och tydlig. Lärarna ger information som man bör veta. Lärarna vill verkligen att eleverna ska lyckas. Men vid sidan om så väger inte utbildningen så mycket ute i arbetsplatsen
Florence
Rolig och väldigt lärorikt yrke samt ett socialt arbete. Bra upplägg på undervisningen då både det teoretiska och praktiska finns på schemat. Skolan: Att plugga i Hagabergskolan är plus i kanten, bra kontakt med mentor.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in