Yrkesutbildning

Solcellsmontör

Längd
Flexibel, läs i din egen takt
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
Ej studiemedelsberättigad
Pris
19 400 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
Börja när du vill - Kurslitteratur ingår se detaljer
Utbildningsform
Distans
Språk
Svenska
Längd
Flexibel, läs i din egen takt
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
Ej studiemedelsberättigad
Pris
19 400 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
Börja när du vill - Kurslitteratur ingår se detaljer
Utbildningsform
Distans
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Yrkesutbildning till sollcellsmontör

Distansutbilda dig hos Cady och bli solcellsmontör!

Är du intresserad av miljön tycker att ett tekniskt arbete med montering av solcellssystem låter spännande? Läs på distans till solcellsmontör!

Under de senaste åren har efterfrågan om solcellsteknik ökat markant främst ur ett miljöperspektiv. Ökade regler och krav om energieffektivitet i nyare byggnationer samt en önskad minskning i kostnad och elförbrukning både för privata personer och företag bidrar till ökningen. Behov av förnyelsebar energi växer utifrån detta och solcellsenergi har en betydligt större marknadsandel än någonsin.

Som solcellsmontör arbetar du med att montera solcellsystem på olika typer av byggnader och anläggningar. Det ingår vanligtvis projektering och projektledning då du skräddarsyr ett system som passar kundens behov. Det är viktigt att ha kunskap inom energi samt olika verktyg och material som används vid monteringen.

Cadys utbildning ger dig viktiga kunskaper i montagearbeten och konstruktionssystem gällande solcellsteknik för att kunna arbeta i denna växande bransch.

Arbetsmarknad

Det finns väldigt goda möjligheter till att få ett arbete inom detta eftertraktade yrke pga de stora bristerna i utbildad och kunnig personal samt ökad efterfrågan om solcellssystem.

Vanliga arbetsplatser

  • Hos företag som installerar solcellssystem
  • Hos privatägda bolag inom solcellssystem
  • Som konsult inom solcellsteknik

En utbildning som ger dig möjligheter

9/10 av Cadys elever jobbar inom sitt valda yrke efter utbildningen!

Arbetsgivare skickar även sina anställda för utbildning då de anser att Cadys innehåll ger de kompetenser och kunskaper som behövs.

Efter avslutad utbildning är målet att du har tillägnat dig kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som solcellsmontör.

Validering

Du kan validera delkurser som du redan har läst och praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer på utbildarens hemsida.

För mer information om Solcellsmontör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Börja när du vill - Kurslitteratur ingår

  • Distans
  • Distans
  • Svenska

Varför välja Cady Utbildningar?

Kurslitteratur ingår

Behov på
arbetsmarknaden

90% får jobb efter utbildningen

Kursplan

Service och kundbemötande

Att hantera positiva och negativa reaktioner i kontakter med hyresgäster och kunder samt betydelsen av god produkt- och tjänstkännedom inom olika typer av servicesituationer.

Arbetsmiljö

Kunskap inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön samt arbetsroller, ansvarsfördelning och konsekvenser av felaktig arbetsfördelning.

Takkonstruktion och byggnadsställning

Olika takformer och lutningsgradens betydelse för benämningen; minsta tillåtna lutning beroende på täckmaterialet; olika typer av byggnadsställningar inklusive deras för- och nackdelar; säkerhetsaspekter vid montage inklusive vilka delar skyddar montören samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbesthantering utan tillstånd.

Verktyg och material

Kunskap i de viktiga aspekterna rörande förankringspunkter vid användning av fallutrustning inklusive olika kopplingslinor och helselar samt relevanta lagar och regler gällande säkerhet för användning av olika maskiner, verktyg och material.

Solcellsteknik

Olika typer av solceller på marknaden inklusive de mest använda typer; innebörden av ett elcertifikat och energikällor som har rätt att inneha detta i Sverige inklusive innebörden av kvotplikt samt relevanta lagar och föreskrifter inom verksamhetsområdet.

Montering av solceller

Kunskap inom förberedelsearbetet inför ett solcellsmontage inklusive begreppen bärkapacitet, hållfasthet, placering och vinkel samt att arbeta med säkerhet vid montering med hjälp av de centrala begreppen för verksamhetsområdet.

Introduktion i ellära

Grundläggande ellära för enklare servicearbeten inom el utan elbehörighet inklusive kunskap om när behörighet krävs för att utföra elarbeten; innebörden av begreppen effektberäkning, säkring, elcentral, jordade och ojordade uttag, jordfelsbrytare och dubbelisolerad utrustning samt att arbeta med säkerhet inom elservicearbeten utan elbehörighet med hjälp av centrala begrepp för verksamhetsområdet.

Miljö- och energikunskap

Kunskap i de viktiga aspekterna att beakta gällande behovet av hållbar energi och utveckling; olika orsaker till att värna om miljön samt olika aktörers ansvar inom detta.

Elkraftteknik och elsystem

Att arbeta med elkraftteknik på olika plan i olika fastigheter samt relevanta lagar och andra bestämmelser för elarbeten inom fastigheter.

Montering av solpaneler på yttertak

Kunskap inom montering av utanpåliggande solpaneler på yttertak, identifiering av kontrollpunkter innan montage av solpaneler samt kunskap om olika lagar och regler som styr montering av solpaneler.

Regelverk och försäkring

Säkerhetsrisker och ansvarsdelen enligt lagen om underhåll och fortlöpande kontroll av en solcellsanläggning; Räddningstjänstens rekommendationer kring solcellsanläggningar samt försäkringsbolagens regelverk gällande förberedelserna av solcellsanläggningar.

Projektledning

Viktiga aspekter att beakta i planeringsfasen inför ett projekt; viktiga förutsättningar för igångsättande av ett projekt; projektledningsproblematik som kan förekomma vid arbete med underleverantörer samt åtgärder att vidta om projektet får svårigheter att förhålla sig till den ursprungliga målbeskrivningen.

Praktik

Heltid i 8 veckor, längre vid behov. Upplägget är flexibelt t.ex. deltid över en längre period då du jobbar. Du hittar din egen plats och den kan vara din arbetsplats om du kan utföra relevanta arbetsuppgifter.

Slutarbete

Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.

Kursbevis

Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett diplom och yrkesutbildningsbevis.

Cady är kvalitets- och miljöcertifierad enligt ISO 9001 och 14001.

Bli certifierad solcellsmontör

Cadys distansutbildning förbereder dig för att kunna ta certifieringen som genomförs av deras samarbetspartner Svensk Solenergi. Kostnaden för certifieringen tillkommer och betalas till Svensk Solenergi. Besök gärna Cadys hemsida för mer information.

Upplägg

Utbildningstid

Innehållet motsvarar 1 år vid ett traditionellt studiesätt.

  • Snitt lästiden är 6 månader vid heltidsstudier.*
  • Ingen minimitid och max lästid är 1½ år.

*Den faktiska lästiden är individuell och beror på bl.a. din lästakt, pauser, studievana och disciplin. 

Läs i din egen takt

Styr över dina studier själv med Cadys flexibla upplägg. Läs i din egen takt året om och dygnet runt via Cadys online lärplattform. Välj själv när du vill börja och kom snabbt igång med dina studier. All kurslitteratur ingår.

Helt på distans 

Helt på distans utan fysiska träffar. 

Jobba samtidigt 

Cadys flexibla upplägg ger dig möjlighet att jobba samtidigt som du läser.

Få stöd under dina studier

När du är elev hos Cady får du stöd av yrkeslärarna under hela din utbildning. De hjälper dig om du har pedagogiska frågor och du kan även få elevcoachning såsom hjälp med att lägga upp en studieplan.

Antagningskrav

  • Denna utbildning har ej krav på betyg eller andra förkunskaper för att kunna läsa den.

Är du osäker på om du kan läsa denna utbildning?

Cadys valideringsavdelning kan göra en bedömning av dina erfarenheter om du är osäker på om du kan läsa denna utbildning. Läs mer om hur du kan få en bedömning på Cadys hemsida under "Behörighet".

Anmäl dig enkelt på Cadys hemsida

  • Du kan anmäla dig dygnet runt.
  • Börja när du vill året om.

Delbetala din utbildning!

19 400 kr inkl. moms för privata personer

Delbetala din utbildning

Cady erbjuder delbetalningsmöjligheter för dig som privatperson. Välj bland flera alternativ inklusive räntefria. Se utbildarens hemsida för mer information.

Denna utbildning är ej CSN-berättigad.

För företag och organisationer

15 977 kr exkl. moms för arbetsgivare och organisationer

Skräddarsydd kompetensutveckling för dina anställda

Mot förfrågan kan Cady skräddarsy ett utbildningsupplägg utifrån din verksamhets krav och behov. De kan erbjuda bl.a. en specialanpassad kursplan, utbildningspaket för större grupper, deldistans, fördjupningskurser och mycket mer.

Begär en offert

Kontakta Cady idag och berätta om vilka önskemål du har så återkommer de med förslag på upplägg och pris.

Cady Training Academy


Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Solcellsmontör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Alim
19 sep 2023
En av bäst kursen

Det är på de bästa kurserna jag någonsin har haft i solceller

Cady-teamet
25 sep 2023
Hej Alim! Stort tack för din recension och vad roligt att höra att du är så nöjd med d...
Visa mer
3/5
Anders
27 jul 2023
Solcellsmontör

Vissa delar av utbildningen känns något meningslösa, medan andra fyller ett bättre behov. Om man vill vidareutbilda sig till elektriker inom solcellsmontering finns det en bra g...

Cady-teamet
23 aug 2023
Hej Anders! Tack för ditt givande omdöme och även för din feedback om innehållet i ut...
Visa mer
5/5
Peter Ekholm
26 jan 2023
En högst relevant utbildning till en solhet bransch

En gedigen och bra planerad utbildning som har kompletterats med en viktig delkurs från branschföreningen Svensk Solenergi. Det enda som saknas är Svensk Solenergi certifierings...

Cady-teamet
30 jan 2023
Hej Peter! Tack för ditt strålande omdöme och vad roligt att du anser att vår utbildni...
Visa mer
Cady Utbildningar
Fotögatan 6B
414 74 Göteborg

Vill du plugga och jobba samtidigt? Inga problem!

På Cady Utbildningar anpassas dina studier perfekt för just ditt liv.  Du studerar helt på distans.  Du väljer startdatum.  Du får en personlig yrkeslärare.  Du får all kurslitteratur.  Du får ett utbildningsbevis.  Hos Cady kan du hitta utbildningen som hjälper...

Läs mer om Cady Utbildningar och visa alla utbildningar.

Highlights