Yrkesutbildning

Socialpedagog

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-19
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-19
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Socialpedagog

arbetarrörelsens folkhögskola viskadalen

På Viskadalens Folkhögskola kan du läsa en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning till Socialpedagog. Utbildningen ger dig på kort tid stora möjligheter till ett meningsfullt arbete på en bred arbetsmarknad.

Viskadalens Folkhögskola är medlem i organisationen Balsam, som verkar för att kvalitetssäkra och utveckla socialpedagogiska yrkesutbildningar.

YRKESOMRÅDE

Efter utbildningen möter du en bred arbetsmarknad med stora möjligheter till att få en anställning inom skola, fritid, socialpsykiatri, funktionshinder, vård och behandling etc.
Du får behörighet att arbeta inom ett stort antal yrkesområden, till exempel HVB, på fritidsgårdar, som socialpedagog inom skolan, som projektledare, med boendestöd, med habilitering, inom kriminalvården och i öppenvårdsteam.

UTBILDNING

Utbildningen har formulerade mål för kunskap, färdighet och kompetens, målen är anpassade till de krav som ställs på yrket.
Socialpedagogik, utbildningens huvudperspektiv, ger redskap till att stödja människors strävan att ingå i samhällsgemenskapen.
De ämnen du studerar är framför allt beteende- och samhällsvetenskap (psykologi, pedagogik, sociologi), aktuella teorier och metoder, yrkesområde, yrkesroll och målgrupper.
Centrala begrepp och teman i utbildningen är bland annat; gemenskap, delaktighet, normkritik, samverkan, gruppdynamik, kommunikation, ledarskap, relationer, lagstiftning, etik och bemötande.
I utbildningen integreras teori och praktik och därför genomför du en verksamhetsförlagd praktik under hela utbildningen. Detta gör att du också får en tidig förankring på arbetsmarknaden.

PEDAGOGISK IDÉ

Vår pedagogik utgår från att den kunskap som är värdefull att få under utbildningen skapas i det erfarenhetsbaserade lärandet som uppstår då deltagarna under hela utbildningen är i en verksamhetsförlagd praktik. I undervisningen integreras kontinuerligt  teoretiska och praktiska moment. Nya kunskaper bygger vidare på upplevda och reflekterade händelser. Vårt arbetssätt utgår från att människor lär sig bäst tillsammans med andra. Därför är lärgruppen där deltagaren ingår, en central del av utbildningen. En reflekterande och kritisk syn på kunskap innebär också att de teorier som studeras ska vara underbyggda och baserade på vetenskap, beprövad erfarenhet samt vara förankrad i deltagarnas egen livsvärld.
Utbildningen skall ge kunskap, färdighet och kompetens inom utbildningens olika huvudområden.

Utbildningen är eftergymnasial och ska omfatta minst två studieår på heltid.
På utbildningen används en digital lärplattform. För att kunna tillgodose dig utbildningen krävs att du som kursdeltagare har tillgång till dator alternativt en skrivplatta.

För mer information om Socialpedagog , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Seglora
  • Sista ansökan: 2024-05-19

Så ansöker du

ANSÖKAN

Ansökan via vår hemsida.

ANTAGNINGSKRAV

Skolan prövar sökande efter följande behörighetskrav:

Grundläggande behörighet till yrkeshögskola.
På eftergymnasiala yrkesutbildningar ställs krav på att du som söker ska ha studerat tre år på gymnasienivå och ha grundläggande behörighet till högskole- eller yrkeshögskolestudier, eller motsvarande erfarenheter.
Mer information finns på vår kurssida.
Sökande med vitsord och relevant erfarenhet från yrkesområdet kan prioriteras om flera sökande bedöms likvärdiga i övrigt.

ANTAGNINGSPROCESS

Antagningsprocessen sker löpande. Arbetslaget för utbildningen går igenom inkomna ansökningar och rangordnar utefter skolans ansökningskriterier.

Arbetslaget kan välja att intervjua sökanden för att förvissa sig att de sökande kan tillgodogöra sig utbildningen och nå utbildningens mål. Genom intervjun ska arbetslaget förvissa sig om att den sökande förstått skolornas arbetssätt och folkbildningens pedagogik. Intervjun ger också ett underlag för antagningen och att bedöma gruppsammansättningen. Arbetslaget kan anta deltagare i samråd med rektor.

Antagningsbesked lämnas senast första veckan i juni.

Examen & Intyg

INTYG/BEHÖRIGHET

Utbildningsbevis utfärdas efter att samtliga delkurser och moment är godkända.

Arbetarrörelsens Folkhögskola Facebook

Kostnader

PRAKTISKT/FINANSIERING

Läs mer på vår kurssida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Socialpedagog

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 16 recensioner
Skriv en recension
5/5
Tania
11 okt 2022
Helt klart värt!

Jag har utvecklats både som privat och professionell person under utbildningstiden. Fått så mogna aha upplevelser och kunskap i hur jag på bästa sätt ska bemöta människor, utan ...

Visa mer
5/5
Feride Yousseinova
07 okt 2022
En jätte bra utbildning

Socialpedagogik utbildningen utvecklade mig som person. Fick breddare perspektiv, och bättre självkännedom. jag kommer att rekommendera till människa.

3/5
Daniel
06 okt 2022

Pandemin kom emellan och hindrade resan. Dom sociala banden blev inte så starka pga det.

Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalen
Folkhögskolan 1
151 93 Seglora

Två skolor - en tanke

Västra Sveriges Arbetares Folkhögskola (VSAF) är en ideell förening som bildades den 8:e mars 1928. Målsättning var och är att vara det ledande bildningscentret för arbetarrörelsen i Västsverige för att minska utbildningsklyftan i samhället och bidra till att stärka demokratin...

Läs mer om Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalen och visa alla utbildningar.

Highlights