Varför ska du välja en Yrkesutbildning?

Du kanske sitter och funderar på vad en yrkesutbildning egentligen innebär? En yrkesutbildning är en utbildning som leder till en yrkestitel inom ett speciellt område. Detta kan vara allt ifrån bartender, grafisk formgivare, projektledare till murare.

Trots att det finns yrkesutbildningar inom otroligt många områden där både längd och uppbyggnad skiljer sig åt, så är den praktiska delen en gemensam nämnare. De allra flesta yrkesutbildningarna erbjuder praktik som oftast är förlagd på någon extern arbetsplats. Praktikperioden är unik då den ger dig som student chans att få in en fot i arbetslivet samt knyta värdefulla kontakter med branschfolk.

Att läsa en yrkesutbildning kan vara allt från kostnadsfritt till att kosta flera hundratusen kronor. Allt beror på utbildningsanordnaren. De yrkesutbildningar som går under statlig tillsyn är oftast kostnadsfria och studiemedelsberättigade via CSN. Skulle den yrkesutbildning du valt inte berättiga studiestöd finns det god chans att skolan har ett samarbete med en bank där du kan få ta lån.

Trots att yrkesutbildningar leder  direkt till en yrkestitel så kan det vara bra att kontakta den aktuella branschorganisationen. De kan hjälpa dig att ta reda på hur framtidsutsikterna ser ut just för den arbetsmarknad som du är intresserad av.

Möt Martina 22 år. Hon är en av många som valt att gå en yrkesutbildning. Här delar hon med sig av egna erfarenheter och bra tips du kan tänka på i valet av yrkesutbildning.

Varför valde du en yrkesutbildning?

– Jag visste vad jag ville bli och då satsade jag på det till 100% Visst var det tufft att gå direkt från att ha pluggat samhälle tre år på gymnasiet och sedan direkt hoppa på en privat yrkesutbildning som dessutom kostade en hel del, men jag kände mig så säker på vad jag ville så allting var värt det.

Vad är det bästa med att läsa en yrkesutbildning?

– Det bästa är att man pluggar och utbildar sig till något som man verkligen vill bli. Dessutom är det lätt att få jobb när man väl är klar med utbildningen.

– En yrkesutbildning kan vem som helst gå, i vilken ålder som helst.Jag tänker på alla som nu i och med den ekonomiska krisen blir arbetslösa och som kanske inte har någon utbildning och kanske inte vill sätta sig vid skolbänken, jag menar då är det ju perfekt att det finns yrkesutbildningar.

Tips till den som ska gå en yrkesutbildning?

– Mitt bästa tips är att man ska tänka igenom sitt liv och vad man vill göra med det. Ett arbete ska vara något som man tycker är roligt att gå till, varje dag!

– När man ska välja vilken yrkes-utbildning man ska gå, bör man därför tänka igenom det ordentligt. Vad vill jag bli? Vart kan jag utvecklas mest? Vill jag jobba ensam, eller med andra människor? Valet till rätt yrkesutbildning är ett stort och svårt val, men som för mig var det självklart att bli frisör så det vad det jag valde.

Vad är det bästa med att vara student?
– Det bästa med att vara student är att man får utvecklas, och att lära sig nya saker i livet. De flesta som studerar får ju leva på studielån, vilket inte är så mycket pengar att klara sig på i månaden och detta är ju en negativ sak, men som för med sig något positivt! Man måste tänka till och tvingas bli mer ekonomisk. Detta är ju jättebra erfarenheter man får med sig inför vuxenlivet.


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in