SAFE:s yrkesutbildning gav Martin de rätta verktygen

Martin Ekepil Ringelid är SAFE licensierad Personlig tränare som gjort karriär genom att målmedvetet satsa på det han brinner för. Läs hans historia och låt dig inspireras till en ny karriär du också.

Berätta, vad fick dig att satsa på en karriär inom träning?

– Jag har alltid varit väldigt aktiv och har främst sysslat med badminton men även en hel del fotboll i mina yngre år. Jag visste tidigt att det var idrott och träning jag ville jobba med. Jag är uppifrån Östersund och där jobbade jag extra på ett litet gym. Att vidareutbilda sig inom träning var, på den tiden, inte möjligt i Östersund så jag valde att åka till Stockholm och gå SAFE´s yrkesutbildning till instruktör. Detta var i början av 90-talet.

– Ganska snart inpå gick jag även SAFE´s yrkesutbildning till Personlig tränare (PT) och det blev starten på min karriär i träningsbranschen. Efter det återvände jag till Östersund och jobbade där fram till 1996 då jag påbörjade Idrottsledarutbildningen på Bosön i Stockholm. 1997 började jag jobba som instruktör och PT på Sports Club, där blev jag kvar ett antal år.

Vad jobbar du med idag?

–  Idag driver jag företaget Exclusive training, en helserviceanläggning på Regeringsgatan i Stockholm med inriktning på Personlig träning. Detta startade jag och två kompanjoner 2006. Det är ett mindre medlemsgym där drygt 300 medlemmar tränar med sin egen PT. Vi är, i dagsläget, 6 stycken personliga tränare med inriktning på personlig träning, yoga och pilates.

– Utöver detta jobbar jag även som fystränare inom lagidrotten, främst fotboll. Det är både på  ungdoms- och elitnivå. Att ha PT-utbildningen i grunden är en stor fördel även när man jobbar med lagidrotter. Även i laget gäller det att kunna se individen och som PT har jag även en stor känsla för programupplägg av varierande slag.

– Jag jobbar även som egen konsult med uppdrag från bl a Form Fitness i Visby. I denna roll jobbar jag främst med företagsutveckling inom hälsa. Jag hjälper till att bygga upp koncept inom hälsoområdet i företag och idrottsföreningar. Ett område som har en enorm utvecklingspotential!

Vad är det som är speciellt med ditt yrke?

– Att jobba som personlig tränare handlar i mångt och mycket om att få folk att må bättre vilket i sig gör att yrket som sådant är väldigt positivt. Man ger mycket av sig själv men man får samtidigt mycket tillbaka. Jämfört med att vara instruktör är det en väldigt personlig roll där det ställer stora krav på relationsbyggande och förmågan att kunna ta och hantera olika typer av personer med skilda mål och behov.

Vad utmärker en duktig PT?

– I mina ögon är en duktig PT en lyhörd person med hög social kompetens. Självklart skall du ha goda kunskaper i träning, ju bredare din kompetens är desto fler kunder kan du hjälpa. Mycket handlar också om att kunna hitta rätt nivå för kunden i dennes träning, det skall vara rätt på lång sikt och i slutändan skall kunden uppnå, eller helst, överträffa sina mål. Inte att förglömma är att personkemin mellan dig som PT och kund givetvis skall stämma för att du skall lyckas.

När gick du SAFE yrkesutbildning?

– Jag gick SAFE´s grundutbild-ning till Styrketräningsinstruktör redan i början av 90-talet och yrkesutbildningen till Personlig tränare strax därefter. Sedan har jag även gått alla deras vidareutbildningar riktade mot Personliga tränare.Genom SAFE´s utbildningar har jag lärt mig grunderna och mitt mest bestående intryck av SAFE är dess enormt kompetenta lärarteam.

Vad har du gått för andra utbildningar inom tränings-området?

– Jag har även läst Idrottsledarlinjen på Bosön, en mycket bra utbildning som kompletterat min yrkesutbildning hos SAFE på flera sätt. Bosön har ju en bredd på ett annat sätt än SAFE och ger inblick i andra typer av idrottsliga grenar än vad SAFE erbjuder. Jag har även läst Idrottsmedicin, 5 p, vid Karolinska Institutet, även detta är ett ytterligare komplement till SAFE´s utbildning.

Varför har du lyckats med din karriär som PT?

– Det är säkert flera saker som bidragit till detta men framförallt har jag nog min målmedvetenhet att tacka för mycket. Redan när jag satt som elev på min första SAFE utbildning satte jag upp målet att jag skulle försörja mig som personlig tränare i framtiden. Jag sa också till mig själv att jag själv skulle stå där framme som lärare en dag. Det tog 4 år. Idag har jag jobbat i branschen i 12 år och har förvaltat det jag fick med mig av yrkesutbildningen hos SAFE på ett framgångsrikt sätt. Det gäller att tro på sig själv, att vara genuint intresserad av människor och träning samt att ta till sig de verktyg som en SAFE-utbildning kan liknas vid, på rätt sätt.

Vad är ditt nästa steg i din karriär?

– Mitt nästa steg handlar främst om att hitta balansen mellan allt jag vill göra i livet, både privat och proffessionellt.

Vad är du stolt över?

– Jag är mest stolt över att faktiskt ha uppnått det jag satte upp som mål redan för 12 år sedan: att starta och driva eget företag inom träningsbranschen, att undervisa inom området och att få jobba med det jag brinner för!


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in