Nackademins vd Astrid Westfeldt Corneman

Astrid Nackademin

– Vårt nära samarbete med näringslivet ger oss en stor insikt i vilka specifika kompetenser som kommer behövas de kommande åren, säger Nackademins vd Astrid Westfeldt Corneman.

Förklaringen till Nackademins framgång är egentligen ganska enkel.

Yrkeshögskolan utbildar enbart människor inom arbetsområden och till yrken som verkligen behövs – och behoven de kommande åren är extra stora inom IT.

Utbildningar på max två år

Mycket handlar därför om att se några år framåt i tiden. Vilken kompetens kommer då behövas och hur stora kommer behoven vara? Genom löpande dialog med näringslivet och en gedigen omvärldsbevakning är detta något Nackademin i stor utsträckning vet redan på förhand.

– Majoriteten av våra utbildningar ligger på ingenjörsnivå och är på max två år. Så de är absolut teoretiska, men sedan avsätter vi också stor tid för att praktisera denna teori ute på olika företag. Det ger väldigt bra resultat, fortsätter Astrid Westfeldt Corneman.

Astrid Westfeldt Corneman har de senaste dryga 20 åren arbetat inom utbildningssektorn och vuxenutbildning i en mängd olika utbildningsformer.

9 av 10 får jobb av examen

Hon lyfter snabbt fram yrkeshögskolan i allmänhet och Nackademin i synnerhet som briljanta aktörer när det kommer till att skapa efterfrågad yrkesskicklighet.

Faktum är att hela nio av tio studenter får jobb efter avslutad utbildning.

– Vår styrka är våra täta band med näringslivet och att de kommer in och undervisar hos oss. Våra studenter har varit ute på flera praktikperioder och varit ”provanställda” på ett till två företag när de tagit examen, så de kan verkligen sina yrken då. De behöver ingen inkörningsperiod utan kan börja arbeta direkt, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Framöver kommer behovet av olika utvecklare inom IT vara stort. Som till exempel av tekniska 3D-artister, då den svenska dataspelsindustrin fortsätter växa rent av explosionsartat. 2017 omsatte man 15,6 miljarder kronor – och 2021 otroliga 63,4 miljarder kronor. Mer än en fyrdubbling på bara fyra år.

Startar helt ny utbildning

Branschens stora framgångar och den ökade komplexiteten i spel gör att efterfrågan på tekniska 3D-artister som kan kombinera grafik med programmering bara kommer öka. Till hösten startar därför Nackademin en helt ny utbildning: Teknisk 3D-artist inom spel.

– Det är vår uppgift att tillgodose det behovet eftersom den svenska tv-spelsbranschen verkligen kommer behöva den expertisen. Den ska inte behöva sakna viktig arbetskraft, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Samtidigt kommer även duktiga Virtual Reality-utvecklare behövas på många fronter framöver. Bland annat används tekniken inom samhällsbyggnad, för att visa hur bostäder kommer se ut redan innan de är färdigbyggda.

Inom vården har dessutom VR börjat slå igenom på allvar för att visualisera människokroppen och för att bland annat träna på operationer.

Fyller kontinuerligt kunskapsbehovet

Flera olika branscher – samma professionella efterfrågan och kunskapsbehov. Ett behov som sedan Nackademin kontinuerligt hjälper till att fylla med sina utbildningar.

– Näringslivet förklarar att de behöver Virtual Reality-utvecklare, men vilka exakta kunskaper kommer en VR-utvecklare sedan att behöva? För att de ska få rätt kunskaper är näringslivet med och utbildar och det säkerställer kvaliteten på hela utbildningen. Det vet vi av erfarenhet, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Varför ska man läsa på just Nackademin?

– Redan den första dagen börjar du i din nya yrkesroll, och sedan har vi hela tiden fokus på vad rollen kräver så att du snabbt kommer in i vad yrket och branschen kräver av dig. De krav Nackademin ställer är de krav som den framtida arbetsgivaren kommer ställa, och det kommer göra dig väl förberedd för arbetslivet.

Fem fördelar med att utbilda sig på Nackademin

  • Alla utbildningar är mellan 1-2 år
  • Näringslivet är hela tiden med och utbildar så att studenterna verkligen lär sig vad bransch behöver.
  • En stor del av alla utbildningar sker ute på företag i form av LIA-praktik.
  • Utbildningarna är avgiftsfria och berättigar till CSN.
  • 9 av 10 får jobb efter examen.


Läs mer om Nackademin

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Nackademin

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.