En utbildningsform som ger dig ett specifikt yrke

Yrkesutbildningar ger dig en specifik kompetensSkulle du vilja få spetskompetens inom ett visst yrke? En yrkestitel som lockar dig och som du tycker verkar rolig? Det finns en hel uppsjö yrkesutbildningar inom en rad olika områden, allt i från bartender, projektledare till murare. Chansen är med andra ord stor att det finns något för just dig.

Yrkesutbildningar är en utbildningstyp som leder till en yrkestitel inom ett specifikt område. Under en yrkesutbildning varvas teoretiska kunskaper med praktiska moment, där oftast den praktiska delen är dominerande. Flertalet av utbildningarna använder sig även av någon form av praktik, vilket ger de studerande en chans att praktiskt omsätta sina kunskaper, samt knyta viktiga kontakter med arbetslivet.

Undersök vad du får för examen

När man ska börja studera är det många saker att fundera över. Vilken utbildningsform du ska gå är en av de kanske största frågorna du bör svara på. När du går en utbildning som ges av en folkhögskola, ett universitet eller en annan institution som går under statlig tillsyn så måste undervisningen hålla en viss kvalitet för att få finnas med i utbudet.

När utbildningen däremot ges av en privat anordnare, förening eller företag så bör du  som student undersöka om den är godkänd av yrkesområdets branschorganisation och huruvida yrkesutbildningen ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller examen. Ett annat tips är att ta kontakt med andra studenter som läst den utbildning du är intresserad av eller gått på den skola där du vill gå.

Vid vissa yrkesutbildningar ges det ut ett gesällbrev. Ett gesällbrev är något som kan sökas om du är utbildad hantverkare, exempelvis snickare eller frisör. Genom att göra ett gesällprov kan du visa vilka kunskaper du erhållit under utbildningen och därigenom få din kompetens på papper. Det finns idag arbetsgivare som kräver ett genomfört och avklarat gesällprov för att få anställning. Vilka krav som ställs är såklart olika beroende på vilken utbildning/vilket yrke du studerar/arbetar inom.

En yrkesutbildning kan vara kostnadsfri eller kosta flera hundratusen kronor. Vad utbildningen kostar beror på vem som är utbildningsanordnare. Om det är yrkesutbildningar som går under statlig tillsyn så är det vanligt att de är kostnadsfria och studiemedelsberättigande genom Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Skillnaden mellan yrkesutbildning och Ky- och Yh-utbildningar

En privat yrkesutbildning är upplagd på ett lite annorlunda sätt jämfört med en Ky- och Yh-utbildning. Bakom Ky- och Yh-utbildningar står Myndigheten för Yrkeshögskolan och för att dessa utbildningar ska få starta måste de godkännas och granskas av denna myndighet. De privata yrkesutbildningarna står inte under en statlig myndighet och är inte alltid kostnadsfria eller ger rätt till studiemedel.

En yrkesutbildning kan vara allt från att bli nagelteknolog till diplomerad coach och projektledare, möjligheterna är många.


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in